Index Vakbarát Hírportál

Iránban tíz ember ellen emeltek vádat az ukrán repülőgép lelövése ügyében

2021. április 6., kedd 12:59

Vádat emeltek Iránban tíz tisztségviselő ellen, akiket az ukrán utasszállító év eleji lelövéséért vonhatnak felelősségre – írja az MTI. 

Az iráni vezetés a szerencsétlenség után napokig tagadta, hogy köze lenne a katasztrófához, de az egyre gyarapodó bizonyítékok nyomása alatt végül elismerték, hogy a forradalmi gárda lőtte le tévedésből a MAU ukrán légitársaság gépét 2020. január 8-án, röviddel azután, hogy felszállt a teheráni repülőtérről. A légi katasztrófában a fedélzeten tartózkodó mind a 176 ember életét vesztette. Az úgymond végzetes hibát a teheráni kormány azzal hozta összefüggésbe, hogy a hadsereg riadókészültségben volt, miután egy amerikai drón megölte Bagdadban Kászim Szulejmáni tábornokot, az iráni fegyveres erők magas rangú parancsnokát, amire válaszul az irániak rakétákat lőttek ki olyan iraki támaszpontokra, amelyeken amerikai katonák állomásoztak.

Az iráni polgári légi közlekedési hatóság márciusban közzétett jelentésében arra jutott, hogy a rosszul beállított radar és a légvédelem kezelőjének hibájából történt a katasztrófa. Teheránt akkor bírálták amiatt, hogy a vizsgálat során nem neveztek meg felelősöket.

A jelentés cinikus kísérlet arra, hogy eltitkolják a gép lelövésének valódi okát

– jelentette ki az ukrán külügyminiszter. 

A kanadai kormány tagjai is felemelték szavukat a történtek miatt, mivel a gép több utasa Kanadában élő iráni volt, aki Kijevben akart átszállni egy Kanadába tartó járatra.

Teheránban most alig néhány órával azelőtt hozták nyilvánosságra a vádemelést, hogy közvetett tárgyalások kezdődnek Bécsben az iráni atomprogramról Irán és az Egyesült Államok között.

A teheráni kormány egyenként 150 ezer dollár kártérítést ajánlott fel az áldozatok hozzátartozóinak. Ukrajna azonban azt közölte, hogy a kártérítést tárgyalásokon kell meghatározni, miután megállapították a tragédia okait és bíróság elé állították a felelősöket.

Rovatok