Index Vakbarát Hírportál

Repülőgéphordozókat vezényel Tajvanhoz Kína

2021. április 6., kedd 15:11

„Rutinszerű" hadgyakorlatot tart repülőgéphordozó rajával Kína a saját területének tartott Tajvannál a nemzeti szuverenitás, biztonság és érdekérvényesítési képességek szavatolásának és fejlesztésének céljával. 

A kínai haditengerészet vonatkozó közleményében hozzátette:

a jövőben rendszeressé teszik a hasonló manővereket. 

Az MTI jelentésében rámutat, az Egyesült Államok szintén kedden jelentette be, hogy a Theodore Roosevelet repülőgéphordozó és a kísérő hajóraj ugyancsak „rutinműveletek" elvégzése céljából hajózott be a vitatott hovatartozású Dél-kínai-tengerre vasárnap. 

Megfigyelők szerint a műveletek a térségben tapasztalható feszültség kiéleződéséhez vezethet, különösen annak fényében, hogy

Kína első alkalommal vezényelt irányított rakétás rombolót a térséget behajózó Liaoning hajórajhoz. 

A South China Morning Post hongkongi lap szerint a Nancsang nevet viselő, Renhai osztályú (Type 055) irányított rakétákkal felszerelt cirkálóról van szó, amely fokozza a hajóraj csapásmérő képességét. 

Ez már csak azért is jelentős, mert a 112 rakétaindító cellákkal bíró, hajóelhárító rakétákkal is felszerelt cirkáló Kína legfejlettebb, és – az SCMP szerint – az amerikai Zumwalt osztályú DDG-1000 romboló után a világ második legerősebb hadihajója. Jóllehet, ez vitatható, hogy a „csak" 80 cellával felszerelt amerikai romboló erősebb a kínai riválisánál.

Kína az utóbbi időben egyre nagyobb nyomást gyakorol az általa szakadárnak tartott szigetre, rendszeresen berepül Tajvan légvédelmi övezetébe, és fokozza a katonai tevékenységet. 

Emellett Peking diplomáciai eszközökkel igyekszik korlátozni Tajvan mozgásterét a nemzetközi színtéren, s bár az Egyesült Államok a világ legtöbb országához hasonlóan nem tart fent hivatalos diplomácia kapcsolatokat Tajvannal, legnagyobb fegyverbeszállítójaként igyekszik garantálni a sziget biztonságát és függetlenségét. 

Rovatok