Index Vakbarát Hírportál

AstraZeneca-vakcina: Szlovákia még vizsgálódik

2021. április 6., kedd 17:43 | aznap frissítve

A tromboembóliás szövődmények ritkán előforduló, súlyos esetei és az AstraZeneca oltóanyaga közötti összefüggés egyelőre nincs bizonyítva, de folytatódik az intenzív vizsgálat. Erről Magdaléna Jurkemíková, a szlovák Állami Gyógyszer-ellenőrzési Ügynökség (ŠÚKL) szóvivője tájékoztatta az állami hírügynökséget.

A ŠÚKL állásfoglalása szerint a védőoltás előnyei továbbra is felülmúlják a kockázatokat. 

Az Európai Gyógyszerügynökség vezető tisztségviselője, Marco Cavaleri ugyanakkor egy olasz lapinterjúban azt mondta: összefüggés van az AstraZeneca brit–svéd gyógyszercég és az Oxfordi Egyetem által koronavírus ellen kifejlesztett vakcina és a vérrögképződéses esetek között. Úgy fogalmazott: „véleménye szerint most már ki lehet mondani, hogy világos, hogy van összefüggés” a vakcina és az utóbbi hetekben tapasztalt vérrögképződéses esetek között, de azt még nem tudni, hogy pontosan mi váltotta ki ezeket a reakciókat, írta a parameter.sk.

Néhány esetben agyi trombózis lépett fel olyanoknál, akiket előzetesen az AstraZeneca vakcinájával oltottak be. Elővigyázatosságból több ország leállította a 60 év alatti korosztály oltását ezzel a vakcinával, amíg nem tudnak meg többet erről a jelenségről. Ugyanakkor mindeddig még egyetlen hatóság sem mondta ki, hogy okozati összefüggés lenne az AstraZeneca-vakcina alkalmazása és a vérrögképződéses esetek között.

A brit gyógyszerfelügyelet kimutatása szerint az Oxford/AstraZeneca-oltóanyagból eddig több mint 18 millió adagot adtak be Nagy-Britanniában, és az e vakcinával beoltottak közül harmincnál fordult elő vérrögképződés, az esetek zömében az agyi trombózis egy ritka formája, és hét páciens meghalt. A brit hatóság szerint a vakcina alkalmazásának előnyei messze felülmúlják az esetleges kockázatokat.

Rovatok