Index Vakbarát Hírportál

Újabb vakcina a láthatáron

2021. április 6., kedd 18:08

Kedvező eredményekről számolt be a Valneva francia gyógyszercég az általa fejlesztett, koronavírus elleni vakcina klinikai tesztelésének második szakasza után. Olyannyira, hogy nyáron már indítaná a harmadik fázist. 

A cég kétkomponensű oltóanyaga inaktivált vírust tartalmaz, 153 önkéntesen tesztelték három különböző dózisban, három hét eltéréssel adták be az első és a második dózist. 

A Valneva közlése szerint a vakcina minden tesztalanynál biztonságosnak mutatkozott, több mint 90 százalékuknál immunválaszt váltott ki, és jelentős mértékben termelődtek az antitestek. 

Az eddigi eredmények alapján a cég úgy döntött, hogy a legnagyobb dózissal folytatja a klinikai tesztelést a harmadik fázisban, emellett további kísérleteket is folytatnak. 

A Valneva hozzátette, hogy a brit hatóságokkal vírusvariánsok elleni vakcinafejlesztésről és oltóanyag-ellátásról egyeztet. A cég ugyanis 190 millió adag 2025-ig történő leszállításáról állapodott meg Londonnal csaknem 1,4 milliárd euró értékben. Emellett 60 millió dózis leszállításáról tárgyal az Európai Unióval – írja a Reuters

A cég az ősszel tervezi benyújtani engedélyeztetési kérelmét Nagy-Britanniában. 

Rovatok