Index Vakbarát Hírportál

Százával mennének át férfi fegyencek a női börtönökbe, identitásalapon

2021. április 7., szerda 11:57

Nem mindennapi lehetőséget biztosít a Kaliforniában 2020. szeptemberében elfogadott törvény, mely arra kötelezi az amerikai állam büntetés-végrehajtási szolgálatait, hogy a fegyenceket nemi identitásuknak megfelelően helyezzék el. 

Nem is kevesen kívánnak élni a törvény adta lehetőséggel: 

255, magát nőként azonosító férfi kérvényezte áthelyezését női börtönökbe. 

Ez persze aggályokat vet fel, nőjogi szervezetek szerint ugyanis meglehet, sokan csak megjátsszák, hogy transzneműek. Vajon miért?

A kaliforniai büntetés-végrehajtási ügynökség mindeddig 21 kérelmet hagyott jóvá, és négy embert már át is helyeztek egy női intézménybe – írja a lawenforcementtoday.com a Los Angeles Times jelentése nyomán. 

Az illetékes ügynökség a kedélyek csillapítása érdekében hangsúlyozta, hogy számos szempontot figyelembe véve, tüzetesen megvizsgálnak minden kérelmet. Ezzel vélhetően arra utalt, hogy attól még, hogy kérik az áthelyezést, egyáltalán nem biztos, hogy lesz is belőle valami. 

A jogszabály célja az, hogy csökkentsék a transzneműek elleni potenciális szexuális bántalmazások számát a börtönökben, akiknél ennek esélye tizenháromszor magasabb más fegyenceknél. 

Ez persze nem biztos, hogy meg fogja nyugtatni a női börtönök lakóit, akik „áltranszneműek" beszivárgásától tartanak. 

Az már más kérdés, hogy eddig hat transznemű férfi, azaz biológiailag női fegyenc is kérelmezte áthelyezését férfi börtönökbe. 

Rovatok