Index Vakbarát Hírportál

Szlovákia: tartósan csökken a kórházba kerülők száma

2021. április 7., szerda 09:22

Szlovákiában a jövő héttől már csak két járásban lesz érvényben negyedfokú, fekete színű riasztás. Ami az egész ország besorolását illeti, Szlovákia továbbra is fekete fázisban marad – közölte az egészségügyi tárca. 

Az elmúlt napokban tartósan háromezer alá süllyedt a kórházi ellátásra szorulók száma.

Az egészségügyi tárca szerint ha sikerül megtartani ezt a pozitív irányvonalat, akkor április 19-től fokozatosan a vörös fázisba léphet Szlovákia. Zuzana Eliášová, az egészségügyi minisztérium szóvivője úgy véli: a járványhelyzet a koronavírus terjedését célzó intézkedések következetes betartása miatt javul.

A tárca statisztikái szerint márciusban is csökkenő tendenciát mutatott a betegfelvétel napi átlaga a kórházakban, valamint azon esetek száma is, amikor fertőzött páciensekhez riasztották az egészségügyi mentőszolgálatot. Az utóbbi egy hétben 1 271 ilyen esetet jegyeztek – írta az ujszo.com. 

Szlovákiában eddig összesen több mint egymillió adag oltóanyagot használtak fel, a vakcina második dózisát csaknem 260 ezren kapták meg.

Számottevően javult a szociális intézetek átoltottsága is; az intézmények lakóinak és dolgozóinak 74 százaléka kapta meg a vakcina első, 44 százaléka pedig már a második adagot is. Április végéig 292 ezer Pfizer/BioNTech-, 80 ezer Moderna-, 200 ezer AstraZeneca- és 26 ezer adag Johnson & Johnson vakcina érkezik Szlovákiába – áll a közleményben.

Rovatok