Index Vakbarát Hírportál

Tádzsikisztán fővárosában avatott konzulátust Szijjártó Péter

2021. április 7., szerda 18:58

Konzulátust nyitott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Dusanbéban. Megnyitóbeszédében hangsúlyozta: Magyarország új lendületet szeretne adni a tádzsik–magyar kapcsolatoknak, hogy ebből még többet tudjon profitálni a két ország.

Tádzsikisztán piaca nagy lehetőség a magyar vállalatoknak, részben a gyógyszeripar területén, ahol a legnagyobb európai szereplő egy magyar vállalat, részben a vízgazdálkodásban, amelyben nagyon komoly infrastrukturális fejlesztésekre nyílik lehetőség, részben pedig a mezőgazdaságban, hiszen egyre jobban nő a kereslet az élő állat iránt – mondta a miniszter.

A siker azonban nem lehetséges személyes jelenlét, vagyis valódi képviselet nélkül, ezért döntött úgy Magyarország, hogy Dusanbéban konzulátust nyit, amelynek elsődleges feladata lesz elősegíteni a gazdasági, a vállalatközi és kereskedelmi kapcsolatok fejlesztését. A magyar Eximbank jó pénzügyi hátteret, egy 30 millió dolláros hitelkeretet fog biztosítani ehhez – fejtette ki. Szijjártó Péter közölte:

Ma megállapodtunk az önök gazdasági miniszterével abban, hogy haladéktalanul összehívjuk a tádzsik–magyar gazdasági vegyes bizottság alakuló ülését, és bejelentettük csatlakozási szándékunkat az Aral-tó megmentésére létrehozott alaphoz. Szószólói vagyunk annak, hogy Tádzsikisztán, Közép-Ázsia és az Európai Unió fűzze szorosabbra együttműködését. Támogatjuk, hogy Tádzsikisztán kapja meg az Európai Uniótól a legnagyobb gazdasági és kereskedelmi kedvezményeket, és hogy minél előbb jöjjön létre az új együttműködési megállapodás az EU és Tádzsikisztán között.

Magyarország kormánya 11 évvel ezelőtt indította el a keleti nyitás politikáját. Külön figyelmet fordít Közép-Ázsiára, részben a gazdasági növekedéséből fakadó komoly lehetőségek miatt, részben biztonsági szempontból – mondta a magyar diplomácia vezetője.

Szijjártó Péter azt is bejelentette Dusanbéban, hogy az Európai Unió egy áprilisban induló új ötéves program keretében a korábbinál háromszor nagyobb, 21 millió eurós összeggel támogatja a közép-ázsiai országok, köztük Tádzsikisztán határvédelmét, terrorizmus elleni küzdelmét.

Rovatok