Index Vakbarát Hírportál

Afrikában eddig csak 11 millió adag vakcinát adtak be

2021. április 8., csütörtök 10:18

Az 1,3 milliárd lakosú Afrikában eddig mindössze 11 millió adag koronavírus elleni védőoltást adtak be – közölték az Egészségügyi Világszervezet (WHO) munkatársai, figyelmeztetve az oltóanyag elosztásában fennálló egyenlőtlenségekre.

A világszerte beadott 548 millió adag védőoltás két százalékát adták be az afrikai kontinensen, ahol a globális lakosság csaknem 17 százaléka él

– mondta Matshidiso Moeti, a WHO afrikai regionális igazgatója.

Moeti kiemelte, hogy a koronavírus-világjárvány nyilvánvalóvá tette az országok között fennálló egyenlőtlenségeket.

Az alapvető készletek hiányával szembesülő afrikai országok lemaradtak a koronavírustesztekhez és az egyéni védőfelszerelésekhez, most pedig a vakcinákhoz való hozzájutásban – fejezte ki sajnálatát Moeti, aki egyébként egy botswanai orvos. Kijelentette:

A Covid–19 elleni védőoltásokat illetően felszólítom a gyógyszergyárakat, hogy növeljék a termelést a készlethiány megoldása céljából. Felhívást intézünk a gazdag országokhoz is, hogy osszák meg vakcináikat a legveszélyeztetettebb csoportok védelme, az életmentés és a globális válság mihamarabbi leküzdése céljából.

Az Afrikai Unió (AU) betegségmegelőzési központjának (CDC) legutóbbi adatai szerint a kontinensen eddig csaknem 4,3 millió koronavírus-fertőzöttet és a fertőzéshez köthető több mint 114 ezer halálesetet regisztráltak, míg 3,8 millióan meggyógyultak már.

Rovatok