Index Vakbarát Hírportál

Diplomáciai úton rendezné az észak-koreai atomválságot a Fehér Ház

2021. április 8., csütörtök 10:36

Az Egyesült Államok elképzelhetőnek tartja a diplomáciai megoldást Phenjannal, hogy kimozdítsák a holtpontról az észak-koreai atomprogram kérdését – közölte a Fehér Ház.

Világos célunk van Észak-Koreával kapcsolatban, ez pedig a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítése

– közölte Jen Psaki fehér házi szóvivő. Hozzátette:

Természetesen továbbra is alkalmazni fogjuk a szankciókat. Konzultálunk szövetségeseinkkel és a partnereinkkel. Készek vagyunk diplomáciai megoldást is fontolóra venni, ha ez az atomfegyver-mentesítés felé visz bennünket.

Az MTI beszámolója szerint szokásos sajtótájékoztatóján a szóvivő nem volt hajlandó kommentálni azokat az észak-koreai, Szinpo melletti hajógyárban folyó tevékenységekről szóló kutatói jelentéseket, amelyeket elemzők szerint feltehetően tengeralattjáróról indított ballisztikusrakéta-kísérletre való előkészületek keretében végeznek. Közölte, hogy a kérdéssel forduljanak a hadügyminisztériumhoz.

Joe Biden demokrata párti elnök januárban hivatalba lépett kormányzata közölte, hogy az Észak-Koreával kapcsolatos politika felülvizsgálatának végső stádiumában jár. Áprilisban ismét megnőtt a felszültség, miután az észak-koreaiak ballisztikusrakéta-kísérletet hajtottak végre.

Joe Biden álláspontja szerint Washington továbbra is nyitott marad a diplomáciai megoldásra a kísérletek ellenére, de figyelmeztetett, hogy nem marad válaszlépés nélkül, ha Észak-Korea folytatja ezt a magatartását.

Biden elődje, a republikánus Donald Trump háromszor találkozott Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel, de nem sikerült áttörést, illetve szünetet elérnie a nukleáris és interkontinentális ballisztikus kísérletekben.

Rovatok