Index Vakbarát Hírportál

Videó: drámai mentőakció az Északi-tengeren, elszabadult jachtszállítót kellett megfékezni

2021. április 8., csütörtök 16:08

A jachtokat szállító Eemslift Hendrika április 5-én került viharba az Északi-tengeren, és gyakorlatilag irányíthatatlanná vált – számolt be róla a norvég tengerészeti hatóság. A hajó az áramellátás elvesztése után vészjelzést adott le, ezután a norvég katasztrófaelhárítók helikoptere a legénység mind a 12 tagját kimentette.

A hajó tartályaiban körülbelül 350 tonna nehézolaj és 50 tonna dízelolaj van, emiatt a parti őrség attól tartott, hogy ez mind a tengerbe ömölhet, ha megsérül a magatehetetlenül sodródó jármű. Ezért egy olyan vontatóhajót indítottak az Eemslift Hendrika megmentésére, amilyent olajfúró tornyok mozgatására használnak. A Normand Drottnak sikerült befognia a hajót, és már úton van vele a norvégiai Ålesund kikötőjébe. 

A szállítóhajó megúszta a sérülést, de a fedélzetén lévő egyik jacht a tengerbe esett. Mivel az nem okozhat akkora galibát, mint nagyobb társa, egyelőre kisebb erőket sem mozgósítottak a kivontatására, és az sem kizárt, hogy sorsára hagyják a Norvég-tengeren. 

Rovatok