Index Vakbarát Hírportál

Maszk nélkül tartották a húsvéti misét Reimsben

2021. április 8., csütörtök 12:00

A járványügyi korlátozások megszegése miatt eljárás indult szerdán a kelet-franciaországi Reimsben, amiért két húsvéti misén sem a papok, sem a hívek nem viseltek maszkot – írja az MTI.

Előző nap a párizsi ügyészég indított vizsgálatot mások veszélyeztetésének gyanúja miatt a párizsi Saint-Eugène-Sainte-Cécile-templom mintegy négyórás szombati hagyományos szertartása miatt, amelyen a résztvevők nem viseltek maszkot, és nem tartották be a védőtávolságot.

Reimsben a vádhatóság egy, a helyi sajtóban megjelent cikk alapján rendelte el a nyomozást, amelyben egy önkormányzati képviselő kikelt amiatt, hogy a Sainte Jeanne d'Arc-templomban tartott húsvéti miséken nem tartották be az egészségbiztonsági intézkedéseket. A helyi politikus a Facebookon fedezte fel a szombaton és vasárnap, latin nyelven tartott misékről közzétett fotókat, amelyeken maszk nélkül, szorosan egymás mellett láthatók a hívek és a papok.

Jean Maidanatz kanonok az AFP francia hírügynökségnek elismerte, hogy

leveszi a maszkot, amikor beszél, de szerinte a hívek többsége – kilencvenen szombaton, százan pedig vasárnap – betartották az egészségügyi előírásokat. Az egyház kézfertőtlenítőt is kitett az érkezőknek.  

Az őszi lezáráskor a vallási helyek kivételt élveztek, és a katolikus egyház kérésére a kormány azt is engedélyezte, hogy az imahelyek akár harmincnál is több embert fogadhatnak, ha legalább két hely üresen marad a hívek között, és csak minden második sorban foglalnak helyet emberek. A vallási helyeken 11 éves kortól kötelező a maszkviselés.

Karine Dalle, egyházkerületi kommunikációs felelős kedden elmondta, a témát természetesen az egyházon belül is meg fogják vitatni, mivel a párizsi plébániák jelentős többsége egyébként betartja az egészségügyi előírásokat.

A járványügyi mutatók romlása miatt egyébként keddtől egy év után ismét az egész országban bezártak az iskolák, az őszi lezáráshoz hasonlóan ismét otthoni munkavégzés ajánlott, az éjszakai kijárási tilalom továbbra is este 7 óra és reggel 6 óra között van érvényben, a lakhelyet napközben időkorlát nélkül el lehet hagyni, de csak 10 kilométeres körzetben; a kültéri gyülekezés hat főig engedélyezett, a megyék közötti közlekedés viszont tilos, kivételt csak a halaszthatatlan vagy a hivatalos ügyek jelentenek.

Rovatok