Index Vakbarát Hírportál

Putyin ukrán provokációkról panaszkodott, Merkel szerint le kell állítani az orosz csapatösszevonást

2021. április 8., csütörtök 22:16

A Donyec-medencei demarkációs vonalnál elkövetett provokációkkal vádolta meg az ukrán hadsereget a német kancellárral folytatott telefonbeszélgetésén Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Angela Merkel azt mondta, hogy le kell állítani az orosz katonai alakulatok összevonását a kelet-ukrajnai válságövezetben. Németország mellett az Európai Unió és az Egyesült Államok is kifejezte aggodalmát az ukrán–orosz határ térségében összevont orosz csapatok miatt.    

Kijev szerint az orosz hadsereg mintegy harminc zászlóaljat csoportosított a határ orosz oldalára, az ukrajnai Donyec-medence megszállt területeire és az Ukrajnától a nemzetközi jog szabályainak megsértésével elcsatolt Krím félszigetre. A független orosz bloggerekből álló, Conflict Intelligence Team nevű csoport pedig hatalmas méretű orosz katonai tábort fedezett fel mintegy 170 kilométerre az ukrán határtól, Voronyezs mellett, ahol nagy mennyiségű nehézfegyvert, köztük harckocsikat vontak össze. 

A videófelvételeken sátorváros látható, benne tábori kórház és tábori konyha. Az általunk észlelt felszerelések jelentős része a központi katonai körzethez tartozik, azaz az egységek több száz, sőt több ezer kilométert tettek meg Voronyezsig

– fejtette ki Ruszlan Levijev, a CIT vezetője a BBC ukrajnai stábjának. Hozzátette, a felvételeken láthatók még katonai harckocsihordozók, amelyek TOS típusú rakéta-sorozatvetőket és gyalogsági harci járműveket szállítanak a térségben. Más videókon páncélozott harcjárművek haladását örökítették meg, és Uragan rakéta-sorozatvetőket is lencsevégre kaptak.

Az orosz elnöki apparátus helyettes vezetője ezzel egy időben  az ukrán vezetést gyufával játszó gyerekekhez hasonlította.

Ukrajna végének kezdete lesz, ha Kijev hadműveleteket kezd a Donyec-medencében

– fogalmazott Dmitrij Kozak, arra figyelmeztetve, hogy Oroszország a konfliktus méretének függvényében kénytelen lesz állampolgárai védelmére kelni a Donyec-medencében.    

Ha ott, ahogy az elnökünk mondja, Srebrenica lesz, nekünk a védelmükre kell kelnünk

– hangsúlyozta a Kreml tisztségviselője. Közben az orosz déli katonai körzet sajtószolgálata pedig azt közölte, hogy hadgyakorlat keretében 10 partraszállító és tűztámogató hadihajó kezdte meg az átkelést a Kaszpi-tengerről a Fekete-tengerre.

A Donyec-medencében március 26-án éleződött ki ismét a helyzet, miután négy ukrán katona életét vesztette a helyi kormányerők és a szakadár milíciák összecsapásában.

(Borítókép:  Ukrán katonák tankjukon dolgoznak a frontvonal közelében, Oroszország által támogatott szeparatistákkal a Lysychansk Lugansk régió közelében 2021. április 7-én. Fotó: STR / AFP)

Rovatok