Index Vakbarát Hírportál

Az osztrák újságírónő nem áll meg, hatalmas felháborodás tört ki Ausztriában az M1 riportja miatt

2021. április 9., péntek 09:06

Nem áll meg a Magyarországról szóló cikkek írásával Franziska Tschinderle, a Profil osztrák hetilap munkatársa, akit a magyar állami hírtelevízió, az M1 Kérdésekkel provokált az újságíró című riportjában járatott le a Fidesz EP-delegációjának küldött kérdései miatt. 

Franziska Tschinderle saját lapjának felületén is megerősítette, hogy az őt ért támadás nem tántorítja el a valóságot feltáró munkájától. 

Továbbra is be fogunk számolni arról, hogyan építik le a demokráciát a szomszédunkban – hangsúlyozta.

Szerinte a kormányközeli magyar média támadásait nem csak neki kellett elszenvednie, magyar kollégái is nap mint nap szembesülnek velük. 

„Ez a szomorú valóság Magyarországon” – írta egy másik tweetben.

Christian Rainer, a Profil kiadója és főszerkesztője azt nyilatkozta, nem tervez jogi lépéseket a magyarországi történtek miatt, inkább a politikusoktól vár reakciókat, akár brüsszeliektől is. Sokat nem kellett várnia, az osztrák politikai pártoktól kezdve az újságíró-szervezetekig mindenki kommentálta az esetet, gyakorlatilag pártállástól függetlenül elítélve az M1 riportját. 

A kormányzó Osztrák Néppárt (ÖVP) részéről Alexander Schallenberg külügyminisztériuma nyilvánított véleményt, azt írva, kritikus kérdéseket feltenni a média alapvető feladatának számít, ezt pedig Ausztria nagykövete is nyomatékosítani fogja Magyarországon.

A Zöldek szerint Magyarországon alig létezik sajtó- és információszabadság.

Az újságírói szorgalom már nem kérdés az Orbán által irányított tévében, csak további propaganda kívánatos

– fogalmazott Eva Blimlinger, a párt szóvivője.

Az ellenzéki szociáldemokraták (SPÖ) EP-delegációvezetője elfogadhatatlannak nevezte az újságírók elleni támadásokat. Andreas Schieder szerint a sajtószabadságot minden eszközzel meg kell védeni az autoriter erőkkel szemben. Ehhez Jörg Leichtfried, szóvivő fűzte hozzá, hogy 

néhány tekintélyelvű jobboldali és populista kormány korlátozni akarja a jogállamiságot, a véleménynyilvánítás szabadságát és a sajtószabadságot, ami megengedhetetlen.

A liberális NEOS szerint amit „Orbán Viktor állami adója” provokációnak nevez, azt náluk kritikus újságírásnak hívják. 

A támadás példa a véleménynyilvánítás és a sajtószabadság folyamatos lebontására Magyarországon, egy olyan országban, amellyel az osztrák kormány, mindenekelőtt Kurz kancellár, kritikátlan közelségben van

– hangsúlyozta állásfoglalásában a párt.

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) ausztriai szervezete felháborítónak és elfogadhatatlannak minősítette a magyar állami hírműsor állásfoglalását, ami miatt bocsánatkérést követel. 

Ez a kritikus újságírás megállításának és kigúnyolásának kísérlete a magyar kormány kiterjesztett karján keresztül

– fogalmazott Rubina Möhring, a sajtószervezet elnöke. 

Bocsánatkérést követel a magyar állami műsorszolgáltatótól a GPA sajtószakszervezet is.

A kritikus újságírást egy alkotmányos államban nem szabad megakadályozni, sőt nevetségessé tenni. Ez újabb támadás a médiaszabadság ellen

– állította Eike-Clemens Kullmann szakszervezeti elnök.

A Concordia sajtóklub szerint ilyen gusztustalan véleménynyilvánítás csak az Orbán által bekebelezett állami televízióban hangozhat el. Armin Wolf pedig, akit Ausztria legfelkészültebb és legrettegettebb politikai újságírójának tartanak, azt írta, az Orbán-kormány nincs túl jóban a sajtószabadsággal.

Rovatok