Index Vakbarát Hírportál

Matovič jön tárgyalni Orbánnal és Szijjártóval a Szputynik V-ről

2021. április 9., péntek 14:10

Péntek délután Budapestre érkezik tárgyalni Igor Matovič szlovák pénzügyminiszter, volt miniszterelnök Orbán Viktorral és Szijjártó Péterrel. Pozsonyi indulása előtt a szlovák politikus elárulta, az orosz Szputnyik V vakcináról is szó lesz a magyar kormányfővel, illetve a külgazdasági és külügyminiszterrel folytatott megbeszéléseken – írja a Körkép

Szlovákiában kormányválsághoz és Igor Matovič kormányfői bukásához vezetett a Szputnyik V-vel szembeni ellenállás. Az orosz vakcina használatát egyelőre nem engedélyezte az Európai Gyógyszerügynökség, két koalíciós párt, a Szabadság és Szolidaritás és Az Emberekért pedig kilépéssel fenyegetett, amikor kiderült, hogy Igor Matovič kétmillió adag Szputnyik V-megvásárlására szerződött Oroszországgal. A két ellenzéki párt több minisztere lemondott, Igor Matovič megúszta a kormányválságot azzal, hogy azzal, helyet cserélt Eduard Heger pénzügyminiszterrel.

A volt kormányfő most azt mondta, a járvány legyőzésének feltétele a nyájimmunitás elérése,

Szlovákiában pedig él 500 ezer ember, az oltásra jogosultak egyharmada, aki kizárólag a Szputnyik V-vel hajlandó beoltatni magát.

A budapesti tárgyalásra Igor Matovičon kívül hivatalos a pártjának, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségeknek (OLaNO) a magyar tagja, Gyimesi György, is.

Rovatok