Index Vakbarát Hírportál

Az Interpol nagy fogása: 195 gyanúsított rács mögött

2021. április 9., péntek 20:50 | aznap frissítve

Kiterjedt embercsempész hálózatot göngyölítettek fel, a bűnözők mintegy ötszáz valószínűsített áldozatát mentették meg, és 195 gyanúsítottat vettek őrizetbe Afrikában és Európában az elmúlt hetekben – közölte az Interpol.

A március 28. és április 2. között végrehajtott Weka (a szuahéli szó jelentése: Állj!) fedőnevű műveletben két kontinens 24 országa volt érintett, ahol a nyomozások és a hírszerzési információcsere segítségével bűnözői hálózatokat számoltak fel.

Az országok között volt egyebek mellett a Dél-afrikai Köztársaság, Kenya, Marokkó, Tunézia, Spanyolország, Szudán és Görögország is, írta a távirati iroda.

A legnagyobb szabású rendőri akciók egyike volt a szudáni rendvédelmi erőké, amelyek mintegy száz áldozatot mentettek ki több mint húsz embercsempész karmaiból.

Egyes bűnözők a Közel-Keletre akarták vinni az áldozataikat, mások pedig műanyaggyárakban zsákmányoltak ki gyermekeket. A művelet során találtak egy tízéves kislányt is, akit Kenyában akartak kényszermunkásként háznál dolgoztatni, Ugandában pedig három gyanúsítottat fogtak el, aki fiatal lányokkal kereskedett Kenya és Uganda között.

Rovatok