Index Vakbarát Hírportál

Moldovának csak a kínaiak hajlandóak vakcinát eladni

2021. április 9., péntek 20:05

Moldova egyedül a kínai Sinovac Biotechhel folytat tárgyalásokat koronavírus elleni vakcinák beszerzéséről, mivel ez volt az egyetlen gyógyszergyártó cég, amely reagált a chisinaui hatóságok erre irányuló megkeresésére – közölte pénteken a Viorica Dumbraveanu vezette moldovai egészségügyi minisztérium.

A tárca közleménye szerint 400 ezer adagot szereznek be a kínai gyógyszergyártó CoronaVac nevű vakcinájából.

A minisztérium azt állítja, hogy a vakcinák vételére indított korábbi közbeszerzési eljárás sikertelennek bizonyult.

Moldovában március 2-án indult meg az oltási kampány, a vakcina első adagját eddig mintegy 40 ezer orvos és egészségügyi dolgozó kapta meg.

Moldova Európa egyik legszegényebb országaként lemaradt az oltóanyag-beszerzés iránti vetélkedésben, ugyanakkor üdvözölte a baráti országoktól érkező felajánlásokat. A kelet-európai országba eddig 110 ezer dózis Pfizer/BioNTech, illetve AstraZeneca vakcina érkezett az oltások méltányos elosztására létrehozott COVAX-programon keresztül, illetve a román kormány felajánlásának keretében.

Május-júniusban további kétszázezer adag oltóanyagot várnak az országba.

A moldovai egészségügyi hatóságok becslései szerint 4,8 millió adag oltóanyagra lesz szükség az ország lakossága 70 százalékának immunizálására. A tervek szerint a szükséges mennyiség ötödét a chisinaui vezetés segélyként fogja megkapni, további 30 százalékot pedig kedvező áron szerezhet be szintén a COVAX keretében. A fennmaradó mennyiséget a kormány pedig közvetlenül a gyártóktól kell, hogy beszerezze.

A 3,5 millió lakosú Moldovában a járvány kitörése óta 239 146 fertőzöttet azonosítottak. A kór halálos áldozatainak száma 5307.

Rovatok