Index Vakbarát Hírportál

Még Kim Dzsongun is beismerte, hogy nagy a baj

2021. április 9., péntek 16:52

Nehéz idők elé néz Észak-Korea – ismerte el az ázsiai pártállam vezetője, Kim Dzsongun csütörtökön, amikor ismertette az ország gazdasági helyzetét. 

Az észak-koreai vezető arra szólította fel az országot, hogy készüljön fel egy újabb Nehéz Menetelésre, amivel a jelenlegi gazdasági helyzetet a kilencvenes évek nehézségeihez és az azokból fakadó éhínséghez hasonlította. 

A Nagy Menetelés arra a kínkeserves időszakra utal, amikor is összeomlott a Szovjetunió, Észak-Korea pedig támogatás nélkül maradt, ami százezrek, egyes becslések szerint mintegy 3 millió ember halálával járó éhínséghez vezetett. 

Kim már korábban is beszélt arról, hogy Észak-Korea minden korábbinál rosszabb helyzettel néz szembe több tényező hatása miatt, amelyek között a koronavírus-járványt, az amerikai szankciókat és a tavaly nyári heves áradásokat említette. A mostani volt az első eset, hogy az ország nehézségeit nyilvánosan is az éhínséghez hasonlította.

Kína Észak-Korea legnagyobb gazdasági partnere és szövetségese.

Kínai adatok szerint azonban a két ország kereskedelme mintegy 80 százalékkal zsugorodott, miután Észak-Korea lezárta a határait a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére.

Megfigyelők szerint a kommunista államnak nem is volt más választása, mivel a pandémia súlyos következményekkel járt volna az egyébként is romokban lévő egészségügyi ellátórendszerére.

Egyes szakértők szerint Kína nem fogja engedni, hogy szomszédja gazdasági nehézségei éhínségbe torkolljanak. Peking ugyanis egyrészt észak-koreai menekültáradattól, illetve egy Amerika-barát egyesült Koreától tart a közvetlen határán – mutat rá az MTI. 

Rovatok