Index Vakbarát Hírportál

Damoklész kardja lebeg az adósok bankszámlái fölött

2021. április 9., péntek 21:04 | aznap frissítve

Ukrajnában senkinek sem titkos a bankszámlája, bárkinek bármikor zárolhatják a számláit, ha adóssága van, írja a karpathir.com ukrán nyelvű sajtóforrásra hivatkozva. 

Az igazságügyi tárca jelezte: engedélyezték mindazon ukrán állampolgárok bankszámláinak zárolását, akiknek valamilyen köztartozása, adóssága van.

Ilyen számlazárásra okot adó adósság lehet a hiteltörlesztés elmulasztása vagy a tartásdíj fizetési késedelme illetve a kiszabott közlekedési bírság be nem fizetése is.

Az állami vagy magán végrehajtó szervnek jogában áll kikérni az adott személyek számlakivonatait. A bankok pedig kötelesek egy órán belül megadni a kért banki információkat az ügyfelükről. A végrehajtó ezt követően megküldi a banknak az ügyfél számláinak zárolását előíró rendelkezését.

Amint megtörténik a számlák blokkolása, annak tényéről informálniuk kell az ügyfeleket. A végrehajtó pedig utasíthatja a bankot, hogy emelje le a zárolt számlákról a rajtuk lévő összegeket, és utalja azt át a végrehajtó számláira.

A mintegy 44 milliós Ukrajnában a különféle adósságokat felhalmozottak száma meghaladja a kétmilliót. Ez a fekete lista a múlt év folyamán mintegy háromszázezer fővel bővült.

Rovatok