Index Vakbarát Hírportál

Óriás hamufelhőt okozott a karibi vulkánkitörés

2021. április 9., péntek 17:43 | aznap frissítve

Tíz kilométer magasra érő hamufelhő jött létre a La Soufrière vulkán kitörését követően a karib-tengeri Saint Vincent szigetén, a lakosságot evakuálásra szólították fel – idézte az MTI a helyi katasztrófavédelmi hivatal Twitter-bejegyzését (Nemo). Percekkel a kitörést követően hamueső hullott a sziget másik oldalán lévő nemzetközi repülőtérre is. 

Időközben a már mintegy 20 ezer láb magas hamufelhőt kelet, északkelet felé sodorja a szél. 

Az 1234 méter magas La Soufrière a Grenadine-szigetcsoporthoz tartozó Saint Vincent szigetének északi részén található rétegvulkán, vagyis magas, kúp alakú vulkán, amely keverve tartalmaz megkeményedett lávát és vulkáni hamut.

Az ezeket a vulkánokat kialakító láva nagyon viszkózus, és még azelőtt lehűl és megkeményedik, mielőtt nagyon eltávolodna. Ez a láva savas, szilikátokban gazdag. A rétegvulkánok sűrű magmája nehezebben talál utat a felszín felé, ezért a kitörések robbanásos jellegűek (explozív működés), a lávaömlést általában kisebb-nagyobb méretű törmelékek, tufa és hamu („piroklasztitok”) kidobása előzi meg, ilyen jelenség például a piroklasztár is.

A rétegvulkán kúpja ezért változatos, szendvicsszerű rendszer, amelyben viszonylag ritka a láva, annál több a különböző szemcseméretű törmelék. Általában magas, meredek oldalú hegyformákat hoz létre.

A szeizmológusok figyelmezése alapján – mivel a vulkán belsejében korábban rázkódásokat mértek, ami arra utalt, hogy láva tör a felszín felé – már csütörtök este elrendelte a hegy környékén, az úgynevezett vörös zónában élő mintegy 16 ezer ember evakuálását Ralph Gonsalves miniszterelnök.

Csütörtök este így nézett ki a vulkán krátere: 

A lakosságot hajókkal szállítják a szomszédos szigetekre, illetve Saint Vincent veszélyövezeten kívül található részeire. A koronavírus-járvány hátráltathatja az evakuálást, ugyanis csak immunizált személyeket engednek fel hajókra és ezzel más szigetekre, elejét véve a járvány terjedésének.

Az évtizedekig szunnyadó tűzhányó tavaly decemberben kezdett el hamut szórni. A szigetcsoportnak mintegy százezer lakosa van. Vulkanikus aktivitást legutóbb 1979-ben jegyeztek fel, igaz, akkor nem voltak áldozatok.

A La Soufrière legpusztítóbb aktivitása 1902-ben történt, az akkori kitörésnél többen vesztették életüket.

Időközben a kitörésről már több műholdfelvétel is készült, többek között az Európai Űrügynökség Copernicus műholdhálózatához tartozó Sentinel–2-es szatelitekről is. 

A vulkáni hamu pedig lassan mindenhova elér a szigeten. 

Íme egy friss videó a hamufelhőről: 

Rovatok