Index Vakbarát Hírportál

Bejelentették Fülöp herceg temetésének időpontját

2021. április 10., szombat 18:22 | aznap frissítve

Április 17-én, szombaton vesznek búcsút a 99 éves korában elhunyt Fülöp edinburghi hercegtől – adta hírül a BBC.

A portál cikke szerint a ceremónia a windsori Szent György-kápolnában lesz a királyi család részvételével.

A College of Arms, azaz a királyi család állami és ceremoniális eseményeinek tanácsadó és szervezőtestülete már korábban jelezte, hogy Fülöp hercegtől – kívánságának megfelelően – várhatóan nem teljes körű állami temetésen vesznek majd búcsút.

A koronavírus-járvány megfékezését célzó nagy-britanniai korlátozások alapján a temetési szertartásokon legfeljebb harmincan vehetnek részt, és udvari források szerint a királyi család sem kíván kivételezést e rendelkezés hatálya alól.

Fülöpnek az uralkodó néhai férjeként állami temetés járna, de az edinburghi herceg többször is egyértelművé tette, hogy nem szeretne nagyszabású szertartást, inkább magánjellegű, kisebb katonai tiszteletadással kísért búcsúztatást részesítene előnyben a windsori kastély Szent György-kápolnájában.

Előzetes hírek szerint Fülöp herceg búcsúztatására hazautazik Harry herceg, Károly trónörökös és a néhai Diana hercegné másodszülött fia, a királynő és Fülöp unokája, aki tavaly felhagyott a királyi család magas rangú tagjaként rá háruló feladatok ellátásával, és amerikai feleségével az Egyesült Államokba költözött.

A nap folyamán a tüzérségi egységek az Egyesült Királyság több városában, valamint Gibraltáron 41 díszlövéssel adóztak a herceg emlékének.

Rovatok