Index Vakbarát Hírportál

Félmillió dollárt adnak egy hatásosabb arcmaszk kifejlesztéséért

2021. április 10., szombat 06:09

A jelek szerint az Egyesült Államokban még huzamosabb ideig viselni fogják az arcmaszkot. Pályázatot hirdettek ugyanis az eddiginél hatásosabb védőeszköz megtervezésére.

Mindannyian tapasztaljuk, hogy az arcmaszkok viselése a legkevésbé sem kényelmes. Sőt, irritálhatják a bőrt, felsérthetik a füleket, bepárásítják a szemüveget.

Az amerikai egészségügyi minisztérium ezért pályázatot hirdetett „Maszk innovációs kihívás” elnevezéssel. A résztvevőket összesen félmillió dollárral jutalmazzák, ha új, hatásos, megbízható és komfortos változatokat fejlesztenek ki.

A pályázók április 21-ig nyújthatják be elképzeléseiket, amelyekkel egyrészt eloszlathatók a fenntartások, másrészt hatásos védelmet szavatolnak a koronavírussal szemben.

Az Egyesült Államokban eddig 165 millió dózis koronavírus elleni védőoltást adtak be. Ennek ellenére a maszk viselése még mindig erősen ajánlott a járvány terjedésének megakadályozásában.

A megfelelően és állandó jelleggel viselt arcmaszk segít a SARS-CoV-2 és más légzési fertőzések terjedésének csillapításában

– írta az egészségügyi minisztérium illetékese közleményében.

„A pályázattal az a célunk, hogy az egész országból olyan embereket vonjunk be a fejlesztésbe, akik hatásosabb és kényelmesebb maszkokat tudnak tervezni. Ezzel ellenőrzésünk alatt tarthatjuk a járványt, és felkészülhetünk az esetleges jövőbeli közegészségügyi vészhelyzetekre” – idézi a CNN Nikki Bratcher-Bowmant.

Külföldiek nem pályázhatnak

Sokan azért nem viselnek maszkot, mert kényelmetlen és megnehezíti a lélegzést. Ráadásul bepárásodik a szemüveg, és akadozik a beszélgetés. Meg aztán a maszkok nem is illeszkednek tökéletesen az archoz.

Ha bárkinek olyan ötlete van, amivel mindez könnyebbé tehető, eközben pedig a maszk hatásosan óv a fertőzéstől, akkor elképzelését április 21-ig beterjesztheti a szakmai zsűrinek.

Díjat azonban csak amerikai állampolgárok, illetve amerikai tartózkodási engedéllyel rendelkezők kaphatnak.

Az első szakaszban 10 pályázó között 100 ezer dollárt osztanak ki, vagyis egyenként legfeljebb 10 ezer dollárt vihetnek haza.

A terveket szűrési hatékonyságuk, belélegzési légáramlási ellenállásuk, illeszkedésük és egyéb kialakításuk alapján bírálják el.

A már forgalomban levő maszkok átalakítását a pályázat nem engedélyezi.

A második szakaszban a pályázók beküldött prototípusait vizsgálják. Ennek során a mérce, hogy mennyire használták fel az anyagok szűrési hatékonyságával kapcsolatos kutatásokat, illetve megfelelnek további kritériumoknak, beleértve a szűrést, az illeszkedést, a kényelmet, valamint azt, hogy a prototípus milyen könnyen gyártható nagy sorozatban.

A prototípusok benyújtói között összesen 400 ezer dollárt osztanak ki.

(Borítókép: Különböző típusú légzőmaszkok. Fotó: Pierre Teyssot / AGF / Universal Images Group / Getty Images)

Rovatok