Index Vakbarát Hírportál

Washington, Berlin és Párizs Kijevet támogatja Moszkvával szemben

2021. április 10., szombat 09:02

Oroszország hagyjon fel csapatai ukrán határra vezénylésével. Erre szólította fel az amerikai, a német és a francia külügyminiszter Moszkvát. Antony Blinken, Heiko Maas és Jean-Yves Le Drian jelezte azt is: Kijevet támogatják a Moszkvával való szembenállásban. Az amerikai diplomácia vezetője külön-külön egyeztetett minderről telefonon francia és német kollégájával – írta a távirati iroda. A francia diplomácia irányítója hangsúlyozta azt is, hogy Moszkvának „magyarázatot kell adnia a csapatmozgások okaira”. 

Blinken és Maas pedig egyetértett abban, hogy támogatni kell Ukrajnát a frontvonal mentén tapasztalható „egyoldalú orosz provokációkkal szemben”.

 A Reuters megjegyezte: a külügyminiszterek nyilatkozatai arra engednek következtetni, hogy felgyorsultak a konzultációk a NATO-szövetségesek között az orosz csapatösszevonásról, illetve Moszkva azon lépéseiről, amelyeket az ukránok és nyugati szövetségeseik a tűzszünet oroszbarát kelet-ukrajnai szakadárok általi megsértésének minősítettek. A Kreml cáfolja, hogy az orosz haderő fenyegetést jelentene, de közlése szerint a katonák addig maradnak a helyükön, amíg erre szükség van.

Jen Psaki fehér házi szóvivő újságíróknak azt mondta: „Oroszország több katonát állomásoztat ukrajnai határán, mint 2014 óta bármikor.” Nyugati becslések szerint 2014 márciusában, a kelet-ukrajnai konfliktus kiszélesedésekor, 25-30 ezer orosz katona, milicista illetve a különleges erők tagja, állomásozott az ukrán határ mentén.

Rovatok