Index Vakbarát Hírportál

Sorra neveznek ki új vezetőket az orosz tagköztársaságok élére

2021. április 10., szombat 12:08

Egymás után neveznek ki új vezetőket Oroszország tagköztársaságainak élére – írja a The Moscow Times. Vlagyimir Putyin orosz elnök legutóbb Vjacseszlav Bitarovot, Észak-Oszétia kormányzóját mozdította el a pozíciójából egy rendelettel.

Ezen a héten azonban már két másik kormányzót is menesztett: Sholban Kara-ool, Tuva kormányzója, valamint Szergej Morozov, az Uljanovszki terület kormányzója is távozni kényszerült a pozíciójából.

Az utóbbi két személyt eltávolításáról vélhetően azért döntött Putyin, mert már nagyon régóta – Morozov 2005, Kara-ool pedig 2007 – óta hatalmon voltak és napjainkra már jelentősen visszaesett a támogatottságuk a lakosság körében. Bitarov menesztésének is hasonló oka lehetett, nevezetesen az, hogy az utóbbi időben demonstrációk kezdődtek az Észak-Kaukázusban a koronavírus elleni szigorítások miatt.

Elemzők szerint az orosz kormánypárt, az Egységes Oroszország azt próbálja megelőzni, hogy ezekben a régiókban visszaessen a támogatottsága az őszi állami és regionális parlamenti választások előtt. 

A szavazásnak – közvetve  az is a tétje lesz majd, hogy érvényben maradhat-e az a nemrég meghozott törvénymódosítás, amely révén Vlagyimir Putyin 2024-ben ismét indulhatna az elnökválasztáson – emlékeztetett a Minchenko Consulting nevű elemzőcég. 

Rovatok