Index Vakbarát Hírportál

Ismét rátámadtak a rendőrökre az északír tüntetők Belfastban

2021. április 10., szombat 14:41

Ismét erőszakos cselekményekre került sor Észak-Írországban – írja az Irish News. Belfastban már április eleje óta súlyos összetűzések zajlanak. A tüntetők elsősorban a Brexit miatt elégedetlenek, amely – az ír-északír vámhatár visszaállítása miatt – jelentős feszültséget generált a térségben. 

Ezt követően a brit-párti unionisták péntekre, a Nagypénteki Egyezmény aláírásának 23. évfordulójára szerveztek egy másik tömegdemonstrációt. 

Ezt azonban Fülöp herceg halála miatt napközben lemondták. 

A politikai vezetők is arra kérték az embereket, hogy legalább aznap ne vegyenek részt a demonstrációkon a herceg halálára való tekintettel. 

Michelle O'Neill, Észak-Írország miniszterelnök-helyettese és a Sinn Féin pártjának alelnöke ugyancsak arra kérte az embereket, hogy ne menjenek tüntetni. „Nagyon aggódom a hétvége miatt. Óvatosnak kell lennünk és meg kell próbálnunk megakadályozni azt, hogy ez megtörténjen" – mondta a demonstrációra utalva.

Michelle O'Neill szerint mindkét ír kormányzatnak ez az érdeke, és egyikük sem akarhatja azt, hogy a fiataljaikat „azok a bűnözőbandák szívják be, amelyek az utcán látható eseményekért is legalább részben felelősek". 

A hatóságok arra kérték az embereket, hogy maradjanak távol mindenféle demonstrációtól pénteken. A jelek szerint azonban ez sokakat nem hatott meg, mivel annak ellenére is utcára mentek, hogy a szervezők lefújták a rendezvényeket. 

Péntek este a tüntetők kövekkel, üvegekkel és Molotov-koktélokal dobálták meg a rendőröket Belfast északi részén.

Több rendőr is megsérült és kórházbe kellett szállítani, valamint egy jármű is kigyulladt.

Micheál Martin, Írország miniszterelnöke az eseményekre reagálva szombaton megbékélésre szólította fel a tüntetőket. Kiemelte: az Ír-szigetek sokkal jobb hellyé váltak a Nagypénteki Egyezmény óta, a politikai vezetőknek épp ezért nem szabad hagyniuk, hogy Észak-Írország

a szektás gyilkosságok és politikai széthúzás korszakába térjen vissza.

Időközben az Egyesült Királyság Észak-Írországért felelős államtitkára, Brandon Lewis is Belfastba utazott pénteken, hogy az öt politikai párt vezetőivel tárgyaljon. Eddig nem adtak ki közleményt arról, hogy sikerült-e megállapodniuk valamiben. 

Szombaton két embert – akiknek a korábbi demonstráció szervezésében volt szerepe – már a bíróság elé is állítanak.

Rovatok