Index Vakbarát Hírportál

Belarusz külügyminiszter: a szankciók kárt okoznak Minszknek

2021. április 11., vasárnap 07:02

A saját népükkel szemben elkövetett bűncselekménynek számítanak a fehérorosz ellenzéki vezetők szankciókat sürgető felhívásai Minszk ellenében – jelentette ki Uladzimir Makej belarusz külügyminiszter.

Felidézte, hogy a külföldi büntetőintézkedések miatt, a többi között, elvesztették megélhetésüket a litván Druskininkai városában működő, fehérorosz állami tulajdonban lévő szanatórium dolgozói. Hozzátette: az uniós szankciók súlyosan érintették például az útépítéssel és erdőgazdasággal foglalkozó Amkodor fehérorosz vállalat tízezer munkatársát is. A tárcavezető szerint a szankciók további súlyosbítása azzal fog járni, hogy az ellenzékieknek oly drága polgári közösség megszűnik létezni – írta az MTI.

Fehéroroszországban az augusztus 9-i elnökválasztást az országot több mint két évtizede irányító Aljakszandr Lukasenka nyerte meg a hivatalos adatok szerint a szavazatok 80,1 százalékával. A valódi győztesnek Szvjatlana Cihanouszkaját elismerő ellenzék szerint meghamisították az eredményeket, és Lukasenkát a Nyugat, ezen belül az Európai Unió sem ismeri el törvényes államfőnek.

A választásokat követően tiltakozó megmozdulások kezdődtek, amelyeket a biztonsági erők brutálisan levertek. Több mint 30 ezer tüntetőt tartóztattak le, több tiltakozó életét vesztette, további százak pedig megsérültek. Az Európai Unió három szankciós csomagot is elfogadott olyan fehérorosz cégekkel és olyan személyekkel szemben, akiket felelősnek tart a választás meghamisításáért, valamint a tüntetőkkel szemben alkalmazott karhatalmi erőszakért. Hasonló intézkedéseket fogadtak el a balti államok is.
   

Rovatok