Index Vakbarát Hírportál

Kína beismerte, hogy a vakcinái nem elég hatékonyak, keverni akarja őket

2021. április 11., vasárnap 19:14

Kína gondolkodik a Covid-19 elleni védőoltásainak keverésén a hatékonyságuk növelése érdekében - közölte Kao Fu, a kínai járványügyi központ vezetője, elismerve, hogy a forgalomban lévő kínai vakcinák nem elég hatékonyak a koronavírus ellen.

A jelenleg elérhető vakcinák hatékonyságai rátái nem túl magasak.

Hivatalosan fontolgatjuk a különböző (gyártó)sorokon készült különböző védőoltások használatát az immunizációs folyamatban – idézték vasárnap hírügynökségek Kao Fut, aki szombaton Csengtu városában tartott sajtótájékoztatóján beszélt erről.

A távol-keleti ország eddig négy Covid-19 elleni vakcinát fejlesztett ki, és az év végéig várhatóan hárommilliárd adag vakcinát gyárt. Külföldi gyártó vakcinája Kínában még nem kapott használati engedélyt. 

A Sinovac kínai gyógyszergyár Covid-19 elleni vakcináját a Brazíliában végzett klinikai kísérletek mindössze 50,4 százalékban találták hatásosnak. Egy másik, törökországi vizsgálat szerint 83,5 százalékban hatékony, amihez képest az amerikai Pfizer vakcinája 97 százalékban bizonyult annak.

A Sinovac szóvivője, Liu Pei-cseng elismerte, hogy változó hatásosságot mértek, ami szerinte a kutatásban részt vevők életkorának, a vírus variációjának és más tényezőknek a következménye. A Sinopharm által kifejlesztett, Magyarországon is használt védőoltásról nem hoztak nyilvánosságra részletes hatékonysági mutatókat,  előzetes kutatási eredmények alapján azt közölte, hogy a vakcina 79,4, illetve 72,5 százalékban hatásos. Mindkét gyógyszergyár olyan adatokat küldött a vakcinájáról, amelyek elérik az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által megkövetelt szintet – jelezte márciusban egy WHO-bizottság.

2021. április 2-ig Kínában mintegy mintegy 65 millió ember kapta meg az első adagot valamelyik vakcinából, 34 millió embernek pedig a második dózist is beadták.

Rovatok