Index Vakbarát Hírportál

A Covid-betegeknél hirtelen alakul ki a tüdőembólia

2021. április 11., vasárnap 12:35

Beatrice Mahler, a bukaresti Marius Nasta Intézet vezetője szerint 20 ezer eset lehet naponta, ami négyszerese a hivatalosan közölt adatoknak – írta a Transindex.ro egy román nyelvű tévéműsorra hivatkozva. Az intézményvezető érvelése szerint tavaly novemberben, amikor naponta 10 ezer új fertőzésről érkeztek jelentések, akkor ezer ember szorult intenzív terápiás kezelésre, és kevesebben haltak meg.

Most 5 ezer új esetet jelentenek naponta, miközben 1500 beteget kell kiemelten ápolni a kórházakban, és számottevő a halottak száma is. Szerinte más országokhoz képest, ahol több tesztet végeznek, Romániában növekszik a kórházba szállított emberek aránya az azonosított esetekhez képest.

Az orvos tapasztalatai szerint megváltozott a betegség lefolyása tavalyhoz képest.

Jelezte: az elmúlt évben jellemzően úgy alakult a betegség, hogy a tünetek megjelenése utáni 6-7. napon fordult adott esetben rosszabbra a betegek állapota. Ez az esetek mintegy öt százalékát jelentette.

Jelenleg van egy olyan kategória, amelybe azok tartoznak, akik otthon maradnak, és a betegség kialakulása utáni 12-13. napig normális az oxigénellátásuk, s csak azt követően fordul rosszabbra az állapotuk, és kerülnek kórházba, ahol sürgősen magas koncentrációjú oxigénre van szükségük. Mások a komplikációk is a betegeknél, mint tavaly. Akkor a veseelégtelenség és a légzési elégtelenség gyakran előfordult, ám például trombózisos szövődmények nem voltak.

Ehhez képest most előfordul, hogy jól alakul a páciens gyógyulása, már azt tervezi, hogy néhány nap múlva mehet haza, aztán hirtelen tüdőembólia alakul ki nála, és meghal.

Rovatok