Index Vakbarát Hírportál

Covid–19: optimista a szerb kormányfő

2021. április 11., vasárnap 09:58

A mai volt hosszú idő után az első olyan nap, amikor több beteget küldtek haza a kórházak Covid-részlegeiről, mint amennyit felvettek – nyilatkozta az RTV-nek Ana Brnabić. A szerb kormányfő szerint

biztató, hogy meghaladta a harminc százalékot azon 18 év felettieknek a száma, akik már a koronavírus elleni védőoltás LEGALÁBB egy adagját felvették.

Hozzátette: hétfőtől kinyithatnak a bevásárlóközpontok, április 19-től pedig az oktatás is a megszokott formában folytatódhat. Azon diákok is visszatérhetnek az iskolapadokba, akik eddig távoktatásban tanultak – írta a Pannon RTV. Azt azonban hangsúlyozta, hogy tömeges rendezvények megszervezésére nem lesz lehetőség. Elszomorítónak nevezte, hogy Belgrádban a járványügyi előírások betartása nélkül tüntettek a természet védelméért.

Szerbiában a szombat délután közölt adatok szerint egy nap leforgása alatt 41 fertőzött hunyt el a koronavírus szövődményeiben. A járvány kezdete óta 5700 beteg lelte halálát a kórban. Ezúttal 3058 új fertőzöttet diagnosztizáltak mintegy 14 ezer teszt kiértékelése után.

A szerb egészségügyi rendszer továbbra is rendkívüli terhelés alatt áll, csaknem 8 ezer embert ápolnak kórházban, közülük 260 beteg mesterséges lélegeztetésre szorul.

Rovatok