Index Vakbarát Hírportál

Védőoltások mellékhatásai: Szlovákiában több mint 3 ezer esetet vizsgálnak

2021. április 11., vasárnap 08:40

Szlovákiában a koronavírus elleni oltásokkal kapcsolatban április 9-ig 3050 jelentést kapott az Állami Gyógyszerellenőrzési Hivatal (ŠÚKL) a lehetséges mellékhatásokról. Ezek közül 134 eset számít súlyosnak.

A leggyakoribb mellékhatások közé tartozik a tartósan megemelkedett vérnyomás, a trombózis, allergiás reakciók, időszakos paralízis vagy rövid távú eszméletvesztés.

Ezek megjelenése és intenzitása függ az adott személy egészségi állapotától, az életkorától, a szedett gyógyszerektől, az immunreakciótól, de bizonyos esetekben még a személy pszichikai beállítottságától is – áll a ŠÚKL közleményében.

Péntekig több mint 811 ezer ember kapta meg a koronavírus elleni oltás első adagját, míg 246 ezren már a második dózist is – írta az ujszo.com.

Eduard Heger kormányfő az RTVS szombati politikai műsorában azt mondta: a járványügyi helyzet folyamatosan javul Szlovákiában, április 19. után enyhítések jöhetnek.

A többi között az alapiskolák felső tagozatának megnyitása jöhet szóba, illetve kinyithatnak az üzletek.

Szerdán ül össze a járványügyi tanács, akkor döntenek majd. A kormányfő szerint át kell értékelni a 80 év feletti emberek jelentkezését az oltásokra, mivel abban a korcsoportban a legkisebb az érdeklődés a vakcinák iránt.

Rovatok