Index Vakbarát Hírportál

Vannak, akik a járvány elleni harcban lettek dollármilliárdosok

2021. április 12., hétfő 17:43

Egyesek a koronavírus elleni új vakcinák kifejlesztéséből, illetve az ígéretes antitest kezelésekből, mások a keresett tesztekből és a védőeszközök gyártásából tettek szert dollármilliárdos vagyonukra.

Egy év alatt rekordarányban, közel ötszázzal nőtt a dollármilliárdosok száma. A legtöbben közülük meglovagolták az ígéretes részvénypiacot, mások a példátlan gazdasági ösztönzőket.

Az újak közülük legalább negyvenen a koronavírus elleni harc nyertesei. Ők vagy cégeik védőoltás kifejlesztésével, védőeszközök gyártásával, illetve diagnosztikai tesztjeikkel járultak hozzá ahhoz, hogy a gazdaság mielőbb talpra álljon, az élet pedig visszatérjen a korábban szokásos medrébe.

A Forbes gyűjtötte ki a névsort:

A negyven új dollármilliárdos közül 14 kínai, 9 pedig amerikai. Íme, néhányan – a teljesség igénye nélkül.

A negyven nettó „járványmilliárdos” közül az első a hongkongi Csiang-kvan Li. A többségi tulajdonába tartozó Winner Medical elsősorban maszkokat gyárt a járvány elleni frontvonalban harcoló orvosok és ápolók számára. A 64 éves Csiang-kvan vagyonát ma 6,8 milliárd dollárra becsülik.

Őt Stéphane Bancel követi. A Moderna francia vezérigazgatója 4,3 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezik. A Moderna 2020 decemberében az elsők között engedélyeztette covid-vakcináját.

A kínai Intco Medical alapítója, Fangji Liu vagyona 4,2 milliárd dollár. Cége elsősorban védőfelszerelést: kesztyűket, arcmaszkokat, védőruhát és kézfertőtlenítőket gyárt.

Uğur Şahin a német BioNTech társalapítója, felesége, Özlem Türeci pedig a kutatási vezérigazgató. A Pfizerrel együtt fejlesztették ki a világon elsőként, 2020. december 11-én jóváhagyott Comirnaty vakcinát. Uğur Şahin vagyona ezzel elérte a 4 milliárd dollárt. A vakcinafejlesztés két vezető kutatója, dr. Karikó Katalin és dr. Drew Weissman akár Nobel-díj várományos is lehet, de a dollármilliárdosok listáján nem szerepelnek.

A kanadai Liping Juan tavaly vált el a sencseni Kangtai Biological Products elnökétől. A válás után 24 százalékos részesedést kapott a cégben, amely az AstraZenecával 100 millió dózis vakcina legyártására kötött szerződést. A hölgy vagyonát 3,6 milliárd dollárra becsülik.

Sencseni az a cég is, amely a tüdő vizsgálatára alkalmas eszközöket fejleszt és gyárt. Elnöke Kun Hu, akinek a vagyona eléri a 2,5 milliárd dollárt.

Hsziao-jing Csen az Alibaba befektetőjeként a Sinovac vakcina fejlesztésének digitális platformjáról kötött szerződést. Most 2,4 milliárd dollárja van.

Timothy Springer immunológus a Harvard biokémia professzora, aki 2015-ban részt vett a Moderna megalapításában, és ezzel 3,5 százalékos részesedést szerzett. Vagyona ma 2,2 milliárd dollár.

Az olasz Sergio Stevanato a nevét viselő cég többségi tulajdonosa és tiszteletbeli elnöke. A cégcsoport a vakcinák ampulláit gyártja. Stevanato vagyonát 1,9 milliárd dollárra becsülik.

Juan López-Belmonte López a madridi Rovi elnöke. A cég tavaly júliusban szerződött a Modernával a covid-vakcina százmilliós tételekben történő csomagolására. López és családja nettó vagyona 1,8 milliárd dollár.

Az amerikai John Oyler a pekingi székhelyű BeiGene társalapítója, amely antitest kezelést fejlesztett ki. A vezérigazgató vagyona 1,8 milliárd, dollárban.

Az indiai Arvind Lal 1,5 milliárd dollár felett rendelkezik. A Lal PathLabs covid-teszteket gyárt, amit India-szerte használnak.

A japán Tanimura Itaru egy tokiói cég, az M3 alapítója, amely a mesterséges intelligencia alkalmazásával felvételek alapján állít fel covid-diagnózist, és a Moderna vakcinájának klinikai vizsgálatában is részt vett. Tanimura vagyona 1,4 milliárd dollár.

A kanadai Yu Xuefeng és Mao Huihua Tao Zsúval és Dongszu Kiuval a kínai CanSino Biologics alapítói. A cég által kifejlesztett vakcina februárban kapott forgalmazási engedélyt Kínában. Yu Xuefeng vagyonát 1,2, Mao Huihua nettó vagyonát 1 milliárd dollárra becsüli a Forbes.

(Borítókép:  Egy alkalmazott az N95-ös típusú arcmaszkok gyártásában dolgozik egy olyan gyárban, amely napi 40000 N95 maszkot gyárt Mexikóban 2020. május 21-én. Fotó: Alfredo Estrella / AFP)

Rovatok