Index Vakbarát Hírportál

Rengeteget spóroltak a járványon a németek

2021. április 12., hétfő 16:50

A németek tavaly 182 milliárd euróval (65 900 milliárd forinttal) növelték megtakarításaikat – tette közzé a Bundesbank, a német jegybank. Szakértők szerint a betétek azért növekedtek ilyen elképesztő mértékben, mert egyrészt csökkentek a kiadási lehetőségek, másrészt a hitelezők fokozott óvatosságot tanúsítanak.

A felfűtött spórolás a járvány hatásainak következménye – ezt állapította meg az Ifo gazdaságkutató intézet (Institut für Wirtschaftsforschung) is, amelynek a jelentését a DW idézi.

Az eurómilliárdokban növekvő takarékosság lohasztja azokat a reményeket, miszerint a közeljövőben fogyasztói fellendülés lenne várható.

2020, illetve 2021 januárja között 182 milliárd euróval nőttek a magánmegtakarítások.

A németeknek most összesen 1730 milliárd eurójuk van bankszámláikon.

Ez a magyar valutában szinte kifejezhetetlen: nagyjából 626 359 milliárd forint.

A német gazdaság növekedése a vártnál lassúbb

„Az előrejelzések szerint a háztartások nem fogják felélni megtakarításaikat az újranyitás szakaszában. A megtakarítási arány durván 20 százalékkal növekedett a két korlátozási időszak alatt, és várhatóan csak 2021 végén fogja elérni a válság előtti 11 százalékos növekedési ütemet” – áll az Ifo jelentésében.

„Ennek ellenére van esély arra, hogy a többletmegtakarítások legalább egy részét elköltik, ami a keresletet gerjesztené. A megtakarítási ráta ezt követően átmenetileg 11 százalék alá csökkenne” – reménykednek a gazdaságkutató intézet szakértői.

Tetemes „megtakarítási többlet”

A megtakarítási többletből 100 milliárd euró készpénzben értendő. Aránya az első negyedévben az Ifo előrejelzése szerint tovább fog növekedni.

„Kérdéses, hogy várható-e jelentős mértékű további fogyasztói kiadás” – vélik az Ifoban.

Ennél valamivel kisebb összegre becsüli a megtakarítások értékét Christian Nau. A Check24 online árukereső vezetője szerint a vásárlóknak kevesebb pénzük van a korlátozások alatt, és hogy a bankok óvatosabban hiteleznek.

Rovatok