Index Vakbarát Hírportál

Megóv a súlyos megbetegedéstől a védőoltás

2021. április 13., kedd 09:44

Magas hatékonysággal rendelkező, koronavírus elleni vakcinák esetében is előfordulhat, hogy a beoltott személy később mégis megbetegszik, de ebben az esetben tipikusan nagyon enyhe vagy éppen tünetmentes megbetegedés alakul ki – írja az ABC News

A Washington államban 1,2 millió ember adatait elemző kutatás mindössze 102 ilyen, oltás mellett bekövetkező megbetegedést talált, ami az oltottak kevesebb mint 0,01 százalékát jelentette. Legtöbben enyhe tüneteket tapasztaltak, nyolcan kerültek kórházba, és kettejük esetében vizsgálják azt is, hogy a megbetegedés halálos kimeneteléért a koronavírus felelt-e kizárólagosan.

A Pfizer és a Moderna oltásai gyakorlatilag 100 százalékos arányban előzik meg az annyira súlyos megbetegedések kialakulását, amelyek miatt kórházba kerülhetnének az érintettek. Erre közel 84 százalékos hatékonysággal képes brazil adatok szerint a leggyengébbnek tartott CoronaVac, a Sinovac-gyár védőoltása is. A halálos kimenetelt az mRNS-oltások mellett ez a vakcina is kiküszöböli – írja az InfoStart.hu.

Mindannyiunknak be kell oltatnia magát, hogy megvédhessük magunkat és a gyengébbeket is

– mondja William Schaffner fertőzőbetegség-kutató, aki szerint nagyon ritka esetekben akár fiatalok is elkaphatják a betegséget oltás mellett, mivel időről időre bekövetkeznek biológiailag megmagyarázhatatlan dolgok is.

Rovatok