Index Vakbarát Hírportál

Ismert kormánykritikus újságíró fogva tartása miatt marasztalta el Törökországot az EJEB

2021. április 13., kedd 14:30

Súlyosan elmarasztalta Törökországot kedden nyilvánosságra hozott ítéletében az Emberi Jogok Európai Bírósága egy ismert kormánykritikus újságíró törvénytelen fogva tartása miatt – írja az MTI.

Ahmet Altan regényírót, újságírót és kiadóvezetőt 2016 őszén vettek őrizetbe a török hatóságok az alkotmányos rend megdöntésére irányuló tevékenység vádjával. A bíróság akkor életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte az ismert kormánykritikus publicistát, aki állítólag a törvényhozás munkájába való erőszakos beavatkozására szólított fel. Ezt a döntést a török semmítőszék később felülbírálta, azonban az újságírót 2019 novemberében tíz és fél évre újra elítélték annak címén, hogy tudatosan segítséget nyújtott a nemzetközi gülenista hálózatnak, amelyet a török vezetés a 2016-os puccskísérlet felelősének tart.

A strasbourgi bírói testület az ítéletében kimondta, hogy a felperes cselekedetei nem szolgáltattak gyanút, ahogy nincs bizonyíték arra sem, hogy Ahmet Altan részese volt a kormány megdöntésére vonatkozó tervnek. Megállapították azt is, hogy az újságíró csak a vádemelést követően kapott hozzáférést az ügyiratokhoz, így korlátozott lehetősége volt, hogy az ellene felhozott vádakat vitassa. Az ítéletben hozzátették, hogy Törökország az újságíró fogva tartásával megsértette a véleménynyilvánítási szabadsághoz fűződő jogot is.

Az EJEB kedden hasonló döntést hozott egy másik ellenzéki újságíró, Murat Aksoy ügyében, akit ugyancsak gülenista szervezkedés vádjával ítéltek börtönbüntetésre. A testület 16, illetve 14,5 ezer euró kártérítést ítélt meg mindkét felperes részére.

Rovatok