Index Vakbarát Hírportál

Késleltetik a Johnson&Johnson vakcina európai kiosztását

2021. április 13., kedd 17:43

A Johnson&Johnson vállalat kedden bejelentette, hogy proaktívan késlelteti vakcinái Európába való szállítását, miután az Egyesült Államokban vizsgálat indult a ritka vérrögképződések miatt.

Ahogy arról beszámoltunk, az amerikai gyógyszerügyi hatóság (FDA) közleményben indítványozta, hogy függesszék fel a Janssen-vakcinával való oltást, miután néhány esetben vérrögképződés alakult ki az oltást követő napokban. Egyelőre nem bizonyított, hogy van összefüggés a trombózis és a vakcina között. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) pénteken kezdte el az oltóanyag kivizsgálását, miközben Magyarországra épp kedden érkezett meg az első szállítmány az amerikai vakcinából. Az Európai Unió a héten kezdte volna alkalmazni az oltóanyagot, és a tervek szerint június végéig 55 millió adagot adtak volna be az EU államaiban.

Az emberek biztonsága és jóléte az első számú prioritása a vakcinánknak. Szorosan együttműködünk az orvosszakértőkkel és az egészségügyi hatóságokkal, és határozottan támogatjuk ezen információk nyílt és transzparens kommunikációját

– olvasható a Johnson&Johnson keddi közleményében.

A Johnson&Johnson körüli bizonytalanság egy újabb visszalépés az európai oltási stratégiának, ugyanis hasonló, vérrögképződéssel járó szövődményeket tapasztalta az AstraZenecával való oltás után is. Mindkét vakcina vektoros adenovírus alapú. A brit-svéd oltóanyagot már több európai ország sem használja, pedig egyelőre nem bizonyított, hogy van-e összefüggés a trombózis kialakulása és a vakcinák között.

Eközben Ausztrália egészségügyi minisztere, Greg Hunt bejelentette, hogy az ország nem fog Janssen-vakcinát vásárolni. Ausztráliában jelenleg csak a Pfizert használják, miután az AstraZenecával való oltást felfüggesztették a vérrögképződés gyanúja miatt. Eddig 700 ezer adag AstraZenecát adtak be.

(Borítókép:  Johnson Johnson koronavírus elleni vakcinák 2021. március 6-án.  Fotó: Michael Ciaglo / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images / AFP)

Rovatok