Index Vakbarát Hírportál

Lehet, hogy hiába az igazolás kínai vagy orosz vakcináról, nem fogadják el mindenhol az EU-ban

2021. április 13., kedd 18:19

Amennyiben egy uniós tagállamnak kétségei támadnak valamelyik oltóanyag hatékonyságát illetően, lehetősége lesz arra, hogy ne ismerje el az adott vakcinát a beoltottságot igazoló tanúsítvány ellenére sem – közölte az Európai Bizottság szóvivője a brüsszeli testület keddi sajtótájékoztatóján.

Eric Mamer elmondta, a brüsszeli testület az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által javasolt vakcinák automatikus elfogadását javasolta. Az uniós oltási portfólióban nem szereplő vakcinákról viszont a tagállamok saját hatáskörben dönthetnek, elfogadják-e őket.

Ugyanakkor el kell kerülniük mindenfajta hátrányos megkülönböztetést az uniós és az unión kívüli beoltottak között – figyelmeztetett a brüsszeli szóvivő.

Lengyelország februárban jelezte, hogy a hatóságai nem fogadnak elorosz vagy kínai vakcina alapján kiállított oltási igazolást.

Az Európai Bizottság másik illetékese, Stefan De Keersmaecker ezt azzal egészítette ki, hogy az Európai Bizottság nem mond, illetve nem tud véleményt mondani a kínai vakcináról, azt azonban az uniós oltóanyag-stratégiáról többször elmondták, hogy alapvetően fontos a vakcinák biztonságának és hatékonyságának garantálása.

Az Európai Bizottság mindig is ragaszkodott ahhoz, hogy az uniós oltóanyag-portfólióban megtalálható valamennyi vakcina átmenjen az Európai Gyógyszerügynökség vizsgálatán, mivel  rendkívül fontos a biztonsági és hatékonysági megfelelés 

– fogalmazott, hozzátéve, hogy a tagállamok maguk tárgyalhatnak és szerződést köthetnek más oltóanyagok beszerzéséről, ám ebben az esetben 

a vakcinával felvetődő probléma esetén minden felelősséget az adott tagállamnak kell viselnie.

Az Európai Bizottság eddig hat gyártóval írt alá szerződést vakcinabeszerzésről, ezek a következők: 

(Borítókép: Az orosz Szputnyik V és a kínai Sinopharm vakcinák 2021. február 1-jén. Fotó: OLIVER BUNIC / AFP)

Rovatok