Index Vakbarát Hírportál

Orosz támadástól tartanak Ukrajnában a G7 vezetői

2021. április 13., kedd 07:55

Aggodalmukat fejezték ki a világ hét legfejlettebb iparú országának (G7) külügyminiszterei és Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője amiatt, hogy Oroszország jelentős haderőt vont össze az ukrán határ mentén és az általa önkényesen elcsatolt Krím-félszigetre.

A Franciaországot, Németországot, Olaszországot, Japánt, az Egyesült Királyságot, az Egyesült Államokat és Kanadát, valamint az uniót képviselő aláírók úgy ítélték meg, hogy az előzetes értesítés nélküli, nagyszabású  csapatmozgások  fenyegetést jelentenek.

Ezért a G7 felszólította Oroszországot, hogy szüntesse meg a provokációnak számító tevékenységet és haladéktalanul tegyen meg mindent a feszültség felszámolására nemzetközi kötelezettségeinek megfelelően.

Felszólítjuk Oroszországot, hogy tartsa be az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) alapelveit és a katonai mozgások átláthatósága érdekében aláírt kötelezettségvállalásait

− fogalmaztak. Hozzátették: továbbra is támogatják Ukrajna függetlenségét, önállóságát és területi egységét a nemzetközileg elismert határain belül, és támogatják Ukrajna önmérsékletet tanúsító magatartását.

Felszólítottak minden érintett felet, hogy haladást szolgáló módon vegyenek részt az EBESZ-en belüli háromoldalú kapcsolattartó csoport munkájában a tűzszünet megerősítésére és megszilárdítására.

A kelet-ukrajnai Donyec-medencében március 26-án éleződött ki ismét a helyzet.

Rovatok