Index Vakbarát Hírportál

Az egyik koalíciós párt menesztené a román kormányfőt

2021. április 14., szerda 15:11


A Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter leváltásával kialakult kormányválság megoldását a kormányfőcserében látja a Mentsétek meg Romániát Szövetség – Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja, azaz az USR–PLUS; jelentette be a párt döntését Dan Barna társelnök. A politikus koalíciós egyeztetést sürgetett. Azt mondta: javasolni fogják a Ludovic Orbannak, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és Kelemen Hunornak, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökének, hogy vonják meg a bizalmat Florin Cîțu miniszterelnöktől. Dan Barna az USR–PLUS vezetőinek válságtanácskozása után hangsúlyozta: a miniszter leváltása egyoldalú és „politikailag éretlen” döntés volt, írta a maszol.ro.

Megkérdőjelezi Florin Cîțu képességét, hogy vezetheti-e ezt a koalíciót. A reggeli bejelentés, miszerint én vegyem át ideiglenesen a minisztérium vezetését, szintén éretlenségről tanúskodik, hiszen erről nem konzultált velem. Azóta tanácskoztam az államfővel, és megtaláljuk a megoldást

– fűzte hozzá Dan Barna.

Az USR–PLUS társelnöke, aki a kormány egyik miniszterelnök-helyettese, megjegyezte: nem vonja kétségbe a miniszterelnök jogát a kabinet tagjai tevékenységének az értékelésére, de szerinte Voiculescu leváltását nem előzte meg semmilyen objektív kiértékelés, hanem Florin Cîțu önhatalmúlag hozta meg a döntést. Dan Barna azt szeretné, ha már szerda este vagy legkésőbb csütörtök reggel összeülnének a koalíciós pártok vezetői, hogy egyeztessenek ez ügyben.

Rovatok