Index Vakbarát Hírportál

Dél-Korea megakadályozná, hogy Japán az óceánba engedje a fukusimai atomerőmű radioaktív vizét

2021. április 14., szerda 14:03

A Nemzetközi Tengerjogi Bírósággal vizsgáltatná felül Szöul a japán kormány döntését, amely szerint a sérült fukusimai atomerőműben felgyülemlett sugárszennyezett vizet kezelés után a tengerbe engedik – közölte a dél-koreai elnök szóvivője a kormány szerdai zárt ülése után.

Mun Dzse In dél-koreai elnök kifejezte nemtetszését Japán szöuli nagykövetének is, kiemelve, hogy földrajzilag Dél-Korea található a legközelebb a szigetországhoz, és mindketten egyazon tengeren osztoznak.

Szuga Josihide japán miniszterelnök kormánya azt követően hozta meg határozatát, hogy eltelt egy évtized az ország legsúlyosabb atomerőmű-katasztrófája óta. 2011. március 11-én rongálta meg a nagy erejű földrengést követő szökőár az Okumában épült erőmű áramellátó és hűtőrendszerét, aminek következtében három reaktor nukleáris magja kiolvadt. 

A tervek szerint az üzemeltető Tokyo Electric Power két év múlva kezdené beleereszteni a vizet a tengerbe, mivel jövő őszre elfogy a tárolókapacitásuk. A vállalat jelenleg hatalmas tartályok százaiban több mint 1,2 millió tonna sugárszennyezett vizet tárol, amit fejlett folyadékfeldolgozó rendszerrel kezelnek, de a radioaktív tríciumot nehéz kivonni belőle. A tríciumos vizet addig akarják hígítani, amíg sugárzása 1500 becquerel alá esik, ami a japán biztonsági előírások által megengedett koncentráció negyvenedrésze, és az Egészségügyi Világszervezet ivóvízre vonatkozó előírásának is csupán hetede. 

A katasztrófa után egy évtizeddel több ország – köztük Kína, Tajvan és Dél-Korea – még mindig korlátozza a japán mezőgazdasági és halászati termékek bevitelét, mert a bennük mért sugárzás sokszor még mindig meghaladja az egészségre káros mértéket. 

Rovatok