Index Vakbarát Hírportál

Az ukrán elnök felszámolná a kijevi közigazgatási bíróságot

2021. április 14., szerda 14:59

Ukrajna elnöke arra kéri a Legfelsőbb Tanácsot, hogy sürgősségi eljárás keretében számolja fel a Kijevi Kerületi Közigazgatási Bíróságot. A bíróság megszüntetését, újraszervezését célzó törvénytervezetet csakis az elnök nyújthatja be. Volodimir Zelenszkij úgy fogalmazott: egy olyan taláros testület felszámolását indítványozza, amely csupán újabb botrányokról és fura, az igazságosságostól távol első döntésekről híresült el. Hozzáfűzte:

elég volt a milliókkal kitömött páncélszekrényekből, a bírákkal összefonódott személyekből, az ítészeket kompromittáló hanganyagokból, akik azt képzelik magukról, hogy mindenki fölött állnak.

A törvénnyel szembe helyezkedő valamennyi bíróság vegye ezt figyelmeztetésnek, jegyezte meg az államfő, írta a karpathir.com. Szerinte a régi bírósági rendszer már nem képes kielégíteni az ukrajnai állampolgárok igazságszolgáltatással szembeni elvárásait.

A rendőrség április 6-án elfogott két ügyvédet, akik százezer dollárt vettek át, hogy azt továbbadják a Kijevi Kerületi Közigazgatási Bíróság bíróinak.

Rovatok