Index Vakbarát Hírportál

Nincs tolerancia, tisztelet: Székelyudvarhelyen elesett a magyar zászló

2021. április 15., csütörtök 06:51

A Bukaresti Táblabíróság szerdán kimondott jogerős ítélete értelmében el kell távolítani a piros-fehér-zöld zászlókat a székelyudvarhelyi városháza polgármesteri irodájából, tanácsterméből és valamennyi helyről, ahol az intézményben ki vannak tűzve. 

A magyar nyelvű szekelyhon.ro oldal emlékeztet: a zászlók eltávolítását a székelyföldi románok nevében fellépő, valójában a magyar szimbólumok és nyelvhasználat ellen pereskedő Méltóságért Európában Polgári Egyesület kezdeményezte. Korábban az elsőfokú bíróság a zászlókat Magyarország szimbólumainak tekintette, és elrendelte eltávolításukat. Gálfi Árpád polgármester fellebbezett az ítélet ellen, de a másodfokon eljáró táblabíróság elutasította azt, és helybenhagyta az alapfokú ítéletet. Ráadásul a polgármestert 4000 lej ügyvédi díj megfizetésére is kötelezte. 

A polgármester és csapata a bíróság előtt azzal érvelt, hogy a piros-fehér-zöld zászlókat Székelyudvarhely magyarországi testvértelepüléseitől kapta, és a lengyelországi, szlovákiai testvértelepülésektől kapott zászlókkal együtt kerültek ki. 

A bírósági ítélet szerint azonban most csak a magyar jelképeket kell eltávolítani. 

Székelyudvarhely polgármesterét egyébként 2018 óta Hargita megye prefektusa is évről évre megbírságolja a városban március 15-re kitűzött magyar zászlók miatt. 

Rovatok