Index Vakbarát Hírportál

Lelőtt egy 13 éves fiút a chicagói rendőr

2021. április 16., péntek 08:30

Nyilvánosságra hozták azt a rendőrségi testkamera-felvételt, amelyen egy rendőr lelőtt egy 13 éves fiút, Adam Toledót március 29-én Chicagóban – számolt be az NBC Chicago.

A felvételek tanúsága szerint a rendőr kiszállt a kocsijából, majd rövid üldözés kezdődött. Többször felszólította a fiút, hogy álljon meg, aki néhány másodperc múlva engedelmeskedett neki. Kezét feltartotta, a rendőr azonban mellkason lőtte a fiatalt, aki az ezt követő elsősegélynyújtás ellenére a helyszínen életét vesztette.

A rendőr valószínűleg azt hitte, hogy a fiúnál fegyver van, Adeena Weiss Ortiz, családjának ügyvédje azonban hangsúlyozta, hogy a halálos lövés időpontjában a 13 éves Adam Toledo kezében semmilyen lőfegyver nem volt. A testkamera által rögzítettek is ezt látszanak igazolni.

A felvételek magukért beszélnek

 – mondta Adeena Weiss Ortiz.

Egy másik, helyszíni felvételen az látszik, hogy a fiú látszólag átdob valamit a mellette lévő kerítésen túlra a jobb kezével, mielőtt a rendőr felé fordult volna feltartott kézzel, aki ekkor lőtt.

A BBC által idézett ügyészek szerint Adam Toledo a 21 éves Ruben Roman társaságában volt, aki a tragédia előtt rálőtt egy arra haladó autóra, emiatt érkeztek a helyszínre a rendőrök. Romant elfogták a hatóságok

Chicagóban kisebb tüntetéseket tartottak a 13 éves fiú halála miatt. Lori Lightfoot, a város polgármestere azt mondta, megérti sokak érzéseit, hiszen hosszú története van a rendőri erőszaknak. Álláspontja szerint egyszerűen cserben hagyták a fiút, és nem szabad hagyni, hogy mindez megismétlődjön, ugyanakkor arra kérte a lakosságot, hogy őrizzék meg nyugalmukat. Adam Toledo családja közleményében szintén nyugalmat kért.

Rovatok