Index Vakbarát Hírportál

Irán sikeresen állított elő 60 százalékosra dúsított uránt

2021. április 16., péntek 11:38

Irán 60 százalékosra dúsított uránt állított elő – jelentette be pénteken Mohammed Kalibaf, az ország parlamentjének elnöke a Twitter közösségi portálon.

Abbász Aragcsi iráni külügyminiszter-helyettes a héten közölte, hogy az iszlám köztársaság 60 százalékos urándúsításba kezd, nem sokkal azt követően, hogy vasárnap szabotázs miatt bekövetkezett, nagy erejű robbanást jelentettek az ország középső részén lévő natanzi nukleáris létesítményből.

A támadással Teherán Izraelt vádolja – számol be az MTI. Benjámin Netanjahu miniszterelnök többször hangoztatta, hogy országa mindenképpen megakadályozza, hogy Irán atomfegyverre tegyen szert.

A síita állam kitart amellett, hogy nukleáris programja békés célú, ám a korábbi atomalku több aláíró országa, az Egyesült Királyság, Franciaország és Németország súlyos aggodalmát fejezte ki szerdán az urándúsítás mértéke miatt.

A magas tisztaságú urán előállítása fontos lépést jelent az atomfegyver fejlesztésében. Iránnak nincs indokolható szüksége ilyen magas dúsítottsági szintre a polgári felhasználásban

 – jelentették ki szerdán kiadott közös közleményükben.

Egy kedden közzétett amerikai hírszerzési jelentésben mindazonáltal azt közölték, hogy Irán jelenleg nem folytat nukleáris fegyverek előállítására irányuló kulcsfontosságú tevékenységet.

Az atomfegyverekhez 90 százalékosnál magasabb tisztaságú dúsított urán szükséges. Irán az atomalku értelmében csak az első generációs IR-1-es centrifugákkal folytathat legfeljebb 3,67 százalékos urándúsítást natanzi nukleáris létesítményében, de az amerikai kilépésre válaszul maga is felmondta a megállapodásból fakadó kötelességei teljesítésének egy részét.

Rovatok