Index Vakbarát Hírportál

Norvégiában építhet az Egyesült Államok katonai létesítményeket

2021. április 16., péntek 15:20

Norvégia lehetővé teszi az Egyesült Államoknak, hogy három repülőterén és egy haditengerészeti támaszpontján katonai létesítményeket építsen – jelentették be pénteken Oslóban.

Erről a két ország katonai együttműködését szabályozó szerződést módosította a két fél, és már alá is írta. Az amerikai katonai létesítmények nem elkülönültek lesznek, tudatta a norvég kormány.

Norvégia – amely a NATO egyik alapító tagja – 1949-ben leszögezte, hogy területén nem engedi külföldi katonai támaszpont létesítését, sem pedig atomfegyver telepítését, raktározását, de szívesen fogadja nyugati országok katonáit hadgyakorlatokra.

„A módosított szerződés (az Egyesült Államokkal) szabályozza és megkönnyíti az amerikai katonai jelenlétet, kiképzést és hadgyakorlatozást Norvégiában, ennek révén pedig elősegíti Norvégia haderejének gyors megerősítését háborús válság esetén” –  áll a norvég kormány közleményében.  

„Együttműködésünk szövetségeseinkkel folyamatosan fejlődik, de nem változott politikánk külföldi támaszpontok és atomfegyverek tekintetében" – mondta Ine Eriksen Soereide külügyminiszter.  A megállapodást még el kell fogadnia a norvég parlamentnek ahhoz, hogy érvénybe léphessen.

Norvégia határos Oroszországgal az északi sarkkör vidékén. A norvég-orosz viszony a hidegháború után fokozatosan javult, ám visszavetette a folyamatot az, hogy Oroszország 2014-ben annektálta Ukrajnától a Krímet. A bekebelezés után a határ 

mind norvég, mind orosz oldalán megerősödött a katonai jelenlét, gyakoribbak lettek a hadgyakorlatok.

Ugyanakkor mindkét fél igyekszik együttműködni helyi ügyekben, így például a halászat és a határ menti forgalom terén.

Rovatok