Index Vakbarát Hírportál

Távozik a kubai kommunista párt éléről Raúl Castro

2021. április 16., péntek 21:28

A 90 éves politikus pénteken jelentette be lemondását a kubai kormánypárt nyolcadik kongresszusának megnyitóján – írja az AP amerikai hírügynökség.

Raúl Castro nem mondta meg, kit támogatna utódjaként a Kommunista Párt első titkáraként, de korábban jelezte, hogy átengedné az irányítást Miguel Díaz-Canel számára, aki 2018-ban lett az ország elnöke.

Fidel Castro öccse 1953-ban bátyjával együtt részt vett a Moncada laktanya sikertelen ostromában, ami miatt két évet börtönben töltött. Kegyelemmel szabadult és Mexikóba távozott, ahol megszervezték a Batista-rendszer elleni gerillamozgalmat. 1956 végén a két testvér együtt tért vissza Kubába, és két éves küzdelem után, 1959 elején mozgalmuk megdöntötte az Amerika-barát rendszert. Raúl a kommunista Kuba hadseregének főparancsnoka és a katonai megtorlás egyik felelőse lett, hadügyminiszteri és számos fontos posztot kapott, bátyja mögött az új kommunista rendszer második számú vezetője lett.

Bár tradicionális kommunistának számított, de a 80-as évektől korlátozott gazdasági reformokat tett lehetővé a felügyelete alá tartozó területeken. 2006-ban ideiglenesen átvette az ország irányítását betegeskedő bátyjától, majd 2008-ban hivatalosan is Kuba elnökévé választották. Posztjára 2013-ban újraválasztották és 2016-ban a Kubai Kommunista Párt főtitkári tisztét is megkapta. Elnöksége alatt a zárt kommunista rendszer óvatos gazdasági és társadalmi reformjába kezdett. Rendezni kezdte a kapcsolatot az Egyesült Államokkal, nagyobb teret engedett a gazdaságban a magánszektornak, és csökkentette a kubaiakra vonatkozó utazási és egyéb tilalmakat. Úgy nyilatkozott, hogy 2018-ban lejáró elnöki ciklusa után már nem kíván tisztséget vállalni.

Rovatok