Index Vakbarát Hírportál

Belebukott a vakcinabotrányba, tíz évre eltiltották közhivatal viselésétől Peru elnökét

2021. április 17., szombat 06:21

Tíz évre eltiltotta közhivatal viselésétől Martín Vizcarra volt perui elnököt a dél-amerikai ország kongresszusa pénteki titkos szavazásával, mert soron kívül beadatta magának a koronavírus elleni oltóanyagot.

Martín Vizcarrát hatalommal való visszaélésben, összeesküvésben és hamis nyilatkozat tételében találták bűnösnek a perui politikai elitet is érintő vakcinabotránnyal összefüggésben. A hírek szerint több miniszter és vezető köztisztségviselő megkapta a Sinopharm kínai gyógyszergyár oltóanyagát, mielőtt a készítményt elérhetővé tették a lakosság számára.

A kongresszus ellenszavazat nélkül, 86 támogató vokssal fogadta el a Martín Vizcarra elleni intézkedést. A latin-amerikai ország törvényhozása Pilar Mazzetti volt egészségügyi minisztert és Elizabeth Astete egykori külügyminisztert is eltiltotta közhivatal viselésétől, előbbit nyolc, utóbbit egy évre. Mindketten soron kívül megkapták a vakcinát, bár tagadták, hogy ehhez visszaéltek volna hivatali tisztségükkel.

A korrupcióval vádolt Martín Vizcarra szintén beadatta magának és két családtagjának az oltást néhány nappal azelőtt, hogy november 10-én a parlament alkotmányos vádeljárás keretében megszavazta elmozdítását hivatalából. Akkor még egyetlen vakcina alkalmazása sem volt engedélyezett az országban. Martín Vizcarra azzal védekezett, hogy bátor döntést hozott, és a 12 ezer önkéntes egyikeként vállalta a Sinopharm oltásának tesztelését.

Lima a kínai vállalattól január elején egymillió dózis vakcinát rendelt, az oltóanyagot a Covid-19 elleni harc első vonalában küzdőknek szánták.

Martín Vizcarra elvileg kongresszusi képviselői helyet nyert az április 11-i általános választáson. A képviselők közül ő szerezte a legtöbb szavazatot.

A 32 milliós országban eddig 1,68 millió kornavírus-fertőzöttet azonosítottak, akik közül 56 149-en hunytak el a betegségben.

Rovatok