Index Vakbarát Hírportál

Az Egyesült Államok és Kína megegyezett a közös klímavédelmi kötelezettségekben

2021. április 18., vasárnap 21:39

Az Egyesült Államok és Kína erősebb klímavédelmi kötelezettségek vállalásában egyezett meg vasárnap. A közös kötelezettségvállalásról a két ország klímavédelmi megbízottja, Hszie Csen-hua és John Kerry volt amerikai külügyminiszter írta alá a nyilatkozatot, miután a héten Sanghajban egyeztettek az együttműködésről, írja az Euronews.

Az Egyesült Államok és Kína elkötelezett az együttműködés mellett egymással és más országokkal a klímaváltozás kérdésében. Úgy gondolom, Kína először csatlakozik azokhoz, akik szerint krízishelyzet van

– mondta John Kerry újságíróknak vasárnap Szöulban.

A közös nyilatkozat szerint nagyobb kötelezettségvállalásra van szükség még a közeledő novemberi ENSZ-klímavédelmi-konferencia előtt.

A két ország ezért megállapodott, hogy folytatják az egyeztetéseket azokról a konkrét tennivalókról, amelyek segítségével a 2020-as években csökkenthetik a károsanyag-kibocsátás szintjét a párizsi klímaegyezmény célkitűzéseinek teljesítése érdekében. A megállapodás azért is különösen fontos, mert 

az Egyesült Államok és Kína jelenleg a világ két legnagyobb szénkibocsátója.

A két nagyhatalom arra is ígéretet tett, hogy a lehetőségekhez mérten teljes mértékben támogatni fogja a fejlődő országokat abban, hogy átálljanak az alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiaforrásokra.

A klímavédelmi párbeszéd Donald Trump idén befejeződött amerikai elnöksége alatt megszakadt, mert Donald Trump egyoldalúan kiléptette országát a párizsi klímaegyezményből azzal az indoklással, hogy a megállapodás tisztességtelenül bünteti az amerikai vállalkozásokat. Utódja, Joe Biden ugyanakkor visszavezette az Egyesült Államokat az egyezményhez, a jövő héten pedig kezdeményezésére klímacsúcs-videokonferenciát tartanak.

Hszi Csin-ping kínai elnök az ENSZ-közgyűlés tavaly szeptemberi ülésszakán jelentette be, hogy Kína célja, hogy 2030-tól jelentősen csökkentse a szén-dioxid-kibocsátását, és azt terve, hogy 2060-ra eléri a szénsemlegességet.

Rovatok