Index Vakbarát Hírportál

Oroszország ingerült a diplomatái kiutasítása miatt, válaszlépést ígér a cseheknek

2021. április 18., vasárnap 20:10 | aznap frissítve

Oroszország határozott tiltakozását fejezi a cseh kormánynak 18 diplomatájának kiutasítása miatt, és válaszlépéseket helyez kilátásba a „provokáció” miatt – közölte az orosz külügyminisztérium vasárnap.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő a Rosszija 1 televíziónak vasárnap nyilatkozva a kiutasítás időzítését azzal indokolta, hogy nyugati részről így próbálták meg a Alekszandr Lukasenko belarusz elnök ellen készülő, leleplezett „puccskísérletről” szóló híreket elfedni. A cseh külpolitikát „önállótlannak”, a retorziót pedig „karikatúraszerűnek” minősítette – írja az MTI.

Minszkben és Moszkvában szombaton álltak elő azzal, hogy az orosz fővárosban őrizetbe vett, az amerikai és a lengyel szakszolgálatokkal kapcsolatban álló Alekszandr Feduto politológus és Jurij Zenkovics ügyvéd elnökgyilkosságot és puccsot készített elő Belaruszban, a „színes forradalmak” forgatókönyve alapján.

A 18 orosz diplomata Csehországból való kiutasítását ugyanezen a napon jelentetették be. A moszkvai diplomáciai tárca vasárnap „példátlannak” minősítette, hogy Prága „nem bizonyított és kitalált ürüggyel” ilyen döntést hozott. Arra emlékeztetett továbbá, hogy a vrtebicei hadianyagraktárban 2014-ben bekövetkezett két robbanásért a cseh kormány korábban az objektumot birtokló céget tette felelőssé.

A Kreml a kiutasítást „ellenséges lépésnek” és az utóbbi évek oroszellenes cseh akciói folytatásának minősítette. A külügyminisztérium az intézkedésben „amerikai nyomot” vélt felfedezni, és hangot adott álláspontjának, miszerint a cseh hatóságok a nemrégiben kihirdetett amerikai szankciók nyomán „Washington kedvében akartak járni”, és intézkedéseikkel „még túl is szárnyalták tengerentúli gazdáikat”.

A 2014-ben bekövetkezett robbanásokért a cseh hatóságok a helyi sajtó szerint az orosz titkosszolgálatokat tették felelőssé, és körözést adtak ki az orosz katonai felderítés két tisztje, Alekszandr Miskin és Anatolij Csepiga ellen, akiket korábban Petrov és Bosirov néven emlegettek. Őket Nagy-Britanniában mérgezési kísérlettel gyanúsították meg, amelyet 2018-ban Salisburyben Szergej Szkripal átállt orosz katonai hírszerző és a lánya ellen követhettek el.

Rovatok