Index Vakbarát Hírportál

A Köves Slomó vezette EMIH Jeruzsálemben pereli be a Mazsihiszt

2021. április 18., vasárnap 15:15

Külföldi bíróságon pereli be a Köves Slomó vezette Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) és Magyarországi Autonóm Ortodox Izraelita Hitközség (MAOIH) a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségét (Mazsihisz). A két felperes hitközség közösen keresetet nyújtott be Jeruzsálemi Főrabbinátus Bíróságának Polgári Tagozatához,

kérve a magyar kormány által a magyarországi zsidó felekezeteknek nyújtott örökjáradék elosztásának felülvizsgálatát,

– írja vasárnapi sajtóközleményében a magyar zsidóság legnagyobb szervezete.

A Mazsihisz szerint a két felperes szervezet eljárás módja kegyeletsértő és gyalázatos, mert a keresetlevelet a Holokauszt Magyarországi Áldozatainak Emléknapján adták át a Mazsihisz képviselőjének.

Azon a napon, amikor 600 ezer meggyilkolt zsidó honfitársunkra emlékezünk. Az EMIH és a MAOIH eljárása kegyeletsértő, a jó ízlés teljes hiányát mutatja.

– áll a Mazsihisz közleményében. A szervezet szerint az EMIH a modern, nyitott magyarországi zsidóság átformálásával és ellehetetlenítésével  tudja elérni céljaikat.

Mazsihisz visszautasítja szándékukat, ugyanakkor jelzi: az örökjáradékra vonatkozó 2012 évi megállapodásnak már a progresszív zsidó közösségekre is kell vonatkoznia. Az ügyben a Mazsihisz tárgyalásokat kezdeményez a zsidó felekezetekkel.

Rovatok