Index Vakbarát Hírportál

SRF: a Fideszhez közel álló embereknek játsszák át a magyarországi közvagyont

2021. április 18., vasárnap 16:25

Magyarország kormánya visszaél hatalmával, amikor magánalapítványokba menekíti a közvagyont, amelyet Fideszhez közel álló embereknek játszanak át – állítja az SRF svájci állami rádió- és televíziótársaság azzal kapcsolatban, hogy az Orbán-kormány alapítványokba szervezi át az állami intézményeket. 

Magyarország vezető gazdasági egyeteme, a budapesti Corvinus már nem állami intézmény, miután 2019 júliusában az Orbán-kormány átadta az egyetemet egy alapítványnak. A rektor helyett most az alapítvány dönti el, hogy ki taníthat itt, és ellenőrzi a költségvetést is

– emlékeztet a zürichi székhelyű SRF, hozzátéve, hogy ugyanerre a sorsra jut a jövőben 32 további magyarországi intézmény: egyetemek, klinikák, energetikai és gyógyszeripari vállalatok, kikötők, kastélyok, múzeumok és színházak.

A forgatókönyv mindenhol ugyanaz: a kormány kinevezi az alapítványok tagjait, akik közül észrevehetően sokan töltenek be kormányzati pozíciókat.

Az átalakítás a felsőoktatásban a legelőrehaladottabb. Magyarország 21 állami egyetemének felét már magánalapítványok működtetik. A magyar állam a milliárdos nagyvállalatokban, például a MOL olajtársaságban és a Richter gyógyszergyárban meglévő részvényeit is magánalapítványoknak adná át.

Szakács László, a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője a svájci tévé összeállításában azzal vádolta a magyar kormányt, hogy így készül a jövő évi parlamenti választások utáni túlélésre.

Nyilvánvalóan így készítenek túlélőkészletet arra az esetre, ha vesztenek a választásokon

– fogalmazott az ellenzéki politikus. 

A Transparency International jogi igazgatója pedig aggodalmának adott hangot, hogy az állami vagyon örökre elveszik a jelenlegi gyakorlat révén.

A következő kormány soha nem fogja tudni visszaszerezni ezt az állami vagyont az alapítványok zsebéből

– mondta Liget Miklós, aki szerint értelmetlen és jogszerűtlen ez az eljárás.

Az SRF a magyar kormányt és a Fideszt is szerette volna megszólaltatni az ügyben, de se a kabinet, se a kormánypárt nem kívánt nyilatkozni.

Rovatok