Index Vakbarát Hírportál

Londoni orosz nagykövet: Alekszej Navalnijt nem hagyják meghalni a büntetőtáborban

2021. április 18., vasárnap 20:28

Oroszország londoni nagykövete szerint az orosz hatóságok nem hagyják, hogy Alekszej Navalnij ellenzéki politikus meghaljon a büntetőtáborban. Andrej Kelin a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában kijelentette azt is, hogy nincs háborús helyzet az orosz-ukrán határon.

Navalnij egyik orvosa szerint a 44 éves, a 2 és fél évre büntetőtáborra ítélt, éhségsztrájkoló politikus akár a közeli napokban meghalhat, mivel rendkívül rossz a vérképe, és a leletek arra vallanak, hogy Navalnijt szív- és veseleállás fenyegeti.

A londoni orosz nagykövet azonban a BBC televízió vasárnapi interjúműsorában azt mondta, Alekszej Navalnij kórházi ellátásban részesül nem messze attól a helytől, ahol büntetését tölti. Kelin hozzátette: tudomása szerint az ellenzéki politikus nem emelt panaszt kezelésének körülményei miatt.

Higgye el nekem, ügyelünk arra, hogy megkapja a szükséges orvosi ellátást 

– fogalmazott a diplomata.

Szombaton jelent meg világhírű művészek és értelmiségiek Putyinhoz írt nyílt levele, melyben azt követelik a levél aláírói, hogy biztosítsanak Alekszej Navalnijnak megfelelő orvosi ellátást.

Arra a riporteri kérdésre, hogy az orosz hatóságok hagynák-e meghalni az ellenzéki politikust a büntetőtáborban, Kelin úgy válaszolt: Oroszország „természetesen soha nem engedné", hogy ez megtörténjen.

Az Ukrajna környéki legutóbbi orosz haderőösszevonások célját firtató kérdésre a londoni orosz nagykövet a vasárnapi BBC-műsorban azt mondta, hogy hadgyakorlatokról van szó, ahogy azt az orosz védelmi minisztérium is jelezte, és ezek a hadgyakorlatok „nem tartanak örökké".

Rovatok